Liczba wyników: 3049
Odkryto, że istnieje związek między otyłością i chorobami dziąseł.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego ustalili, że triklosan - środek przeciwbakteryjny znajdujący się w wielu mydłach i innych artykułach gospodarstwa domowego - pogłębia stłuszczenie wątroby u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową.
Medycy z King's College London przeanalizowali wpływ kwasu acetylosalicylowego, popularnego leku przeciwzapalnego i przeciwbólowego, na pacjentów, u których nie stwierdzono choroby układu krążenia. Jakkolwiek jego stosowanie wiązało się z ryzykiem zawałów serca i innych zdarzeń sercowo-naczyniowych, oznaczało zwiększone ryzyko poważnego krwawienia.
Dieta o dużej zawartości białka może być dobrym sposobem na zachowanie zdrowej masy ciała.
Regularne stosowanie leków przeciwrefluksowych - inhibitorów pompy protonowej (IPP) - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Jak się okazuje, niemal jeden na pięciu pacjentów z Covid-19 może wykazywać tylko objawy żołądkowo-jelitowe.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Seniorzy często angażujący się w aktywność fizycznej i ograniczający czas pozostawania w pozycji siedzącej cechują się lepszym ogólnym stanem zdrowia fizycznego i psychicznego niż pozostali.
Nieregularne i długie cykle miesiączkowe w okresie rozrodczym wiążą się z większym ryzykiem przedwczesnej śmierci, tj. przed 70 rokiem życia.
Cztery lub więcej filiżanek zielonej herbaty plus dwie lub więcej filiżanek kawy to dla cukrzyków o 63 proc. niższe ryzyko śmierci w badanym okresie z jakiejkolwiek przyczyny.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami