Liczba wyników: 1643
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
99-letnia mieszkanka Londynu będzie najstarszą spośród ośmiu tysięcy osób, które pobiegną przez Wyspy Brytyjskie z olimpijską pochodnią.
Osoby, którzy nie mogą spokojnym snem, wykazują inne reakcje na stres niż ci, którzy mają okazję porządnie się wyspać. Zwiększone odczuwanie stresu podwyższa ryzyko rozmaitych chorób.
Witaminy to związki organiczne, których określona ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm albo nie wytwarza ich wystarczająco dużo, albo wcale.
Niemal każdy sport ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Pływanie jest jednak wyjatkową formą aktywności fizycznej, która może być uprawiana przez całe życie, zaczynając niemal od wieku niemowlęcego, aż do późnej starości.
W dniach od 12 do 24 marca odbędzie się XXIV edycja ogólnopolskiej akcji Żółty Tydzień. Akcja ma na celu edukacji na temat ryzyka związanego z wirusowym zapaleniem wątroby typu A (WZW A) i typu B (WZW B) a także upowszechnianie wiedzy o szczepieniach ochronnych, jako skutecznej profilaktykce tych chorób.
Osoby doświadczające osłabienia pamięci stają się zapominalskie i niezdolne do przyswojenia nowych informacji. Częściej się mylą, są zdezorientowane, a jednocześnie bardziej nerwowe z powodu zmagania się z problemami poznawczymi. W jednym przypadku zmniejszenie zdolności zapamiętywania jest czasowe, w innym długotrwałe - wszystko zależy od przyczyn leżących u podstaw dolegliwości.
Osoby w wieku 45 lat i więcej lat ponad trzy razy częściej piją alkohol niemal codziennie niż ludzie młodsi, wynika z brytyjskiego sondażu.
Zimowo-wiosenne przesilenie to szereg drastycznych zmian w naszym środowisku: wzrost temperatury otoczenia, często gwałtowny, wydłużenie dnia ze wzrostem nasłonecznienia, zmiana czasu narzucająca zmianę rytmu dobowego, częste zmiany pogody, pojawienie się w powietrzu alergizujących pyłków kwitnących roślin i drzew, niedobór świeżych owoców i warzyw ograniczający dostępność witamin. Do tych zmian nasz organizm musi się przystosować w dość krótkim okresie czasu, pomimo że znajduje się w stanie po-zimowego kryzysu sił witalnych. Dlatego musimy pamiętać, aby dodać do tradycyjnych wiosennych porządków również te związane z naszym stylem życia.
Pod koniec zimy mamy nadzieję, że wszystkie dolegliwości miną lub choćby zelżeją. Wiosna kojarzy się z odrodzeniem i lepszym samopoczuciem. Niestety, czasem bywa wręcz przeciwnie. Co można zrobić, gdy zamiast porcji energii, wraz z wiosennym słońcem przychodzi do nas zmęczenie i apatia?