Liczba wyników: 1807
Naukowcy opracowali aplikacje, które umożliwiają pracownikom opieki zapewnienie osobom cierpiącym na demencję bardziej spersonalizowanej opieki.
Jakkolwiek wiele badań wykazało już, że kwas acetylosalicylowy może pomóc uniknąć zawału serca czy udaru mózgu, zażywanie tego leku może również stworzyć poważne ryzyko dla zdrowia.
Zaledwie 1,7 proc. Polaków ma całkowicie zdrowe dziąsła. Występowaniu chorób przyzębia sprzyjają czynniki ryzyka takie jak: niewłaściwa higiena jamy ustnej, palenie tytoniu, stres, otyłość, ale również cukrzyca. W naszym kraju na cukrzycę choruje 3 miliony osób, z czego milion w ogóle o tym nie wie. Niestety, poziom wiedzy na temat zależności między występowaniem i przebiegiem cukrzycy a chorobami przyzębia, również pozostawia wiele do życzenia.
Bywa nazywany rosyjskim ananasem, złotem Syberii czy cierniem morskim. Rokitnik zwyczajny, bo o nim mowa, to roślina, która uważana jest za jedną z najbardziej wartościowych na świecie. A wszystko za sprawą jego zdrowotnych i odżywczych zastosowań.
Z nowych badań wynika, że ci, którzy czują się młodo i mają dużo energii, z wyższym prawdopodobieństwem doczekają sędziwego wieku, niż ci, którzy czują się staro.
Pod tym hasłem wystartowała najnowsza kampania społeczna Integracji, której celem jest zwrócenie uwagi, że osoby z niepełnosprawnością mają takie same potrzeby i podobne problemy, co pełnosprawni. W akcji, która została przygotowana z okazji 20-lecia organizacji, zgodziły się wziąć udział aktorki Grażyna Wolszczak i Agnieszka Więdłocha.
Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy nie sypiają dostatecznie długo i głęboko lub cierpią z powodu bezdechu sennego, mają znacznie wyższe ryzyko demencji.
Regularne czytanie to jeden ze sposobów na zapobieganie chorobie Alzheimera – wynika z badań amerykańskich naukowców z Narodowej Akademii Nauk Stanów Zjednoczonych. O korzyściach płynących z lektury warto przypominać przy każdej okazji i zachęcać do czytania.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. W ostatnich latach cieszy się jeszcze większą sławą, a to dlatego, że kolejne badania dowodzą jej silnych pozytywnych wpływów na stan zdrowia. Wiadomo też, że ma daje dobre efekty dla pracy mózgu.
Świąteczny czas kojarzy się z odpoczynkiem, rodzinnymi spotkaniami, prezentami i... stołami uginającymi się od bożonarodzeniowych potraw. Warto więc pamiętać o umiarze w zakresie raczenia się gwiazdkowymi przysmakami - objadanie się świątecznymi daniami nie tylko zagraża sylwetce, jest też szczególnie ryzykowne dla diabetyków.