Liczba wyników: 12164
Zaburzenie objadania się może trwać nawet kilka lat. Jak wynika z badań McLean Hospital u 61 proc. nowo zdiagnozowanych pacjentów i 45 proc. osób z wcześniejszą diagnozą problem trwał odpowiednio 2,5 i 5 lat od wstępnego rozpoznania.
Leczenie lęku i depresji zmniejsza liczbę wizyt na izbach przyjęć i ponownych hospitalizacji wśród osób z chorobami serca.
Kobiety z zespołem policystycznych jajników częściej mogą doświadczać problemów z pamięcią i myśleniem w średnim wieku.
Wystarczyły cztery tygodnie diety składającej się z wysokoprzetworzonej żywności, by wystąpiła silna reakcja zapalna w mózgach starzejących się szczurów, której towarzyszyły oznaki utraty pamięci.
Osoby narażone na wyższy poziom hałasu samolotów częściej mają wyższy wskaźnik masy ciała, oznaczający otyłość, a to może prowadzić do udaru lub nadciśnienia.
Wchodzenie po schodach wiąże się z większą szansą na dłuższe życie.
Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Oznaczanie żywności i napojów informacją o ilości i rodzaju ćwiczeń niezbędnych do spalenia kalorii danego produktu może być skuteczniejszym sposobem zachęcania ludzi do dokonywania zdrowszych wyborów żywieniowych, mówią eksperci.
Na Osaka Metropolitan University wykorzystano obiektywny i prosty wskaźnik odżywienia zwany Indeksem Ryzyka Żywienia (Nutrition Risk Index, NRI), aby ocenić związek pomiędzy sarkopenią a niedożywieniem u pacjentów w schyłkowym stadium choroby nerek. Jak się okazało, niedożywienie przyczynia się do sarkopenii, czyli znacznego zmniejszenia siły mięśni.
Zatorowość płucna, czyli zaburzenie spowodowane zakrzepami krwi w płucach (często wynikające z zakrzepicy żył głębokich), nierzadko jest śmiertelna. Co roku z jej powodu umierają setki tysięcy ludzi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami