Liczba wyników: 3293
Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę wody mineralne i źródlane oraz napoje nazywane potocznie „wodami smakowymi”. Efekt? Kontrolerzy wykryli nieprawidłowości w przypadku co dziesiątej partii towarów. Najczęściej pojawiające się zastrzeżenia to różna od deklarowanej zawartość kationów i anionów oraz mylące informacje na etykietach.
Wysoki poziom kortyzolu, hormonu stresu, szczególnie, gdy utrzymuje się w nocy, może wywoływać przybieranie na wadze.
Choroby przyzębia, podobnie jak próchnica, są obecnie jednymi z najbardziej powszechnych schorzeń jamy ustnej. W skrajnym przypadkach mogą nawet prowadzić do utraty ząba. Do ich głównych przyczyn zalicza się nieprawidłową higienę jamy ustnej, bruksizm, wady zgryzu, braki zębowe, nieprawidłową dietę, choroby ogólnoustrojowe, a także niewłaściwie wykonane wypełnienia i uzupełnienia protetyczne. Jaką profilaktykę stosować, aby pomóc obolałym dziąsłom?
Nie eliksir, ale enzym młodości powstrzymuje procesy starzenia się i chroni przed przykrymi dla zdrowia i urody efektami upływu czasu. Mechanizm jednak nie jest zupełnie prosty - nie da się po prostu większyć ilości enzymu w organizmie i liczyć na dobre efekty, bo nie w każdym przypadku jest to bezpieczne.
Ciepłe kurtki, czapki, szaliki i rękawiczki udały się na zasłużony odpoczynek, a długo oczekiwana wiosna przyniosła ze sobą wzrost temperatur. Wraz z pojawieniem się intensywnych promieni słonecznych, powróci do nas również temat czerniaka, którego główną przyczyną jest zbyt długa ekspozycja naszego ciała na oddziaływanie promieniowania UV. W jaki sposób prowadzić skuteczną profilaktykę nowotworów skóry? Co powinno zwrócić naszą szczególną uwagę i dlaczego wiosna to najlepszy okres na wizytę u dermatologa?
Nie musisz się głodzić i rezygnować z niektórych posiłków, żeby schudnąć. Efekty można osiągnąć dzięki zmianie diety, przy jednoczesnym regularnym odżywianiu się.
Przeciętny polski konsument zjada pod różnymi postaciami około 160 sztuk jaj rocznie, podczas kiedy mieszkaniec krajów Europy Zachodniej powyżej 200, zaś na Ukrainie spożycie przekracza 300 sztuk rocznie.
Biały, żółty, błękitny, pleśniowy, topiony – gatunków sera jest z pewnością na tyle dużo, by zapełnić nimi kilkanaście stron maszynopisu. Niezależnie od niuansów smakowych i różnych metod produkcji ser bez dwóch zdań stanowi jeden z najsłynniejszych na świecie produktów spożywczych, który wywiera ogromny wpływ na naszą dietę i kulinarną rzeczywistość.
Zbliża się majówka i wielu ludzi nie może już doczekać się rodzinnych imprez na działce czy w ogrodzie. Takim spotkaniom zwykle towarzyszy grillowanie. Okazuje się jednak, że warto ograniczyć posiłki złożone z tak przygotowanego mięsa - dania tego rodzaju mogą sprzyjać nadciśnieniu.
Szpinak, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien zajmować jedno z najważniejszych miejsc w naszym menu. Ta zielona roślina jest źródłem wapnia i wielu niezbędnych witamin oraz reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie. Aby wzbudzić większe zainteresowanie szpinakiem wśród społeczeństwa i podsycić apetyt na niego do kalendarza wprowadzono Międzynarodowy Dzień Szpinaku, który przypada 26 marca.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami