Liczba wyników: 1337
Z wiedzą o higienie intymnej u Polek nie jest dobrze, 75% kobiet co najmniej raz w życiu cierpi na infekcje okolic intymnych. Tymczasem łatwiej zapobiegać dolegliwościom, niż je leczyć.
Według zaleceń dietetyków dania z ryb powinno się jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Planując wiosenną dietę warto więc pamiętać o umieszczeniu ich w jadłospisie. Lista zdrowotnych zalet dań rybnych jest dość długa, oto ich krótkie przypomnienie – może zachęci do zasmakowania w potrawach tego rodzaju.
Kuchnia bez pomidorów? Niemożliwe. O włoskiej czy hiszpańskiej moglibyśmy wręcz zapomnieć. Ale nawet nasza, rodzima, polska kuchnia nie istnieje bez pomidorów. Nie sposób przecież wyobrazić sobie menu bez ulubionej zupy pomidorowej, albo frytek bez keczupu.
Budząca się do życia przyroda w okresie świąt wielkanocnych zachęca do dbałości o nasz wygląd i dietę, by czuć się pięknym i zdrowym już w pierwszych dniach wiosny. Jedzenie jest przyjemnością, zwłaszcza dobre i w miłym rodzinnym.
Lubimy go, bo jest słodki, a przy tym zdrowy i polecany przez lekarzy jako środek na wiele dolegliwości. Stary, poczciwy miód jest także doskonałym środkiem poprawiającym nasz wygląd – zwłaszcza teraz, na przedwiośniu, kiedy większość z nas narzeka na poszarzałą cerę i osłabione włosy.
Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD - Age-related Macular Degeneration) jest obecnie uznawane za najczęstszą przyczynę nabytej ślepoty u osób po 50 roku życia w krajach rozwiniętych i jest główną przyczyną całkowitej utraty wzroku u osób starszych. Z badania świadomości AMD wśród społeczeństwa i lekarzy w 2007 r., przeprowadzonego w Polsce wynika, że do okulisty zgłaszają się najczęściej osoby po 50 roku życia. Stanowią oni 55% wszystkich pacjentów tych lekarzy.
Wygląd skóry ma dla każdego z nas niebagatelne znaczenie. Gdy - wskutek starzenia - skóra zaczyna wiotczeć i tracimy na atrakcyjności, zacierają się rysy twarzy, problem jest już poważniejszy. Dla kobiety takim trudnym czasem jest menopauza.
Spośród wszystkich pierwiastków, z których zbudowany jest organizm ludzki, co najmniej 25 jest potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania, z czego 18 uważa się za niezbędne. Do tej ostatniej grupy należą cynk i selen, zwane pierwiastkami śladowymi albo mikroelementami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oba pierwiastki spełniają także bardzo istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Zwiększają poziom wytwarzanych przeciwciał i aktywność białych krwinek, a także chronią komórki układu odpornościowego przed uszkodzeniem.
Polacy wypijają kilka filiżanek herbaty dziennie nawet nie zdając sobie sprawy z jej leczniczych właściwości. Nauczyliśmy się pić herbatę od naszych wschodnich sąsiadów Rosjan. Piliśmy ją wtedy bardzo mocną i bardzo słodką. Dziś chętnie sięgamy nie tylko po czarną herbatę ale także po zieloną, białą i czerwoną.
Czy pijąc codziennie filiżankę kawy zdajesz sobie sprawę z jej wpływu na zdrowie? Czy wiesz, że kawa dostarcza organizmowi człowieka cennych antyoksydantów? Czy wiesz, że kofeina zawarta w kawie przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku i zwiększa odporność na zmęczenie? Czy wiesz, że spożywanie kawy może między innymi wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, przyczyniać się do spadku ryzyka rozwoju kamicy nerkowej, zwiększać ukrwienie całego organizmu?