Liczba wyników: 1339
Jod, mało rozpowszechniony w przyrodzie pierwiastek, ma ogromny wpływ na nasze życie. Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo musimy dostarczać mu jodu jedząc bogate w jod produkty lub zewnętrznie, wykorzystując bogatą w ten pierwiastek solankę.
Ktoś, kto nie widział drzewa mającego 2000 lat, nie jest w stanie uwierzyć w jego istnienie. Jak wyobrazić sobie drzewo, w cieniu którego odpoczywał Juliusz Cezar, a Napoleon skradł Marysieńce pierwsze pocałunki? Historia drzew oliwnych sięga ponad 6000 lat. Z owoców drzew oliwnych powstaje najbardziej pożądany przysmak - oliwa z oliwek. To podstawowy element kuchni włoskiej, który już od wieków jest synonimem dobrego smaku i zdrowia. To Homer prawie 3000 lat temu nazwał oliwę „złotym płynem”.
Pojawienie się zmarszczek jest zwykle kwestią czasu, u niektórych pojawiają się wcześniej, u innych później, nie sposób jednak całkowicie się ich ustrzec. Sposobem na opóźnienie pojawienia się zmarszczek oraz zminimalizowanie ich ilości jest odpowiednia dieta oraz pielęgnacja twarzy i ciała. Wraz ze starzeniem się organizmu nasza skóra traci elastyczność, często staje się przesuszona. Utrata kolagenu, który nadaje jej sprężystość objawia się właśnie poprzez powstanie zmarszczek.
Zdrowe, piękne włosy potrzebują witamin i innych substancji odżywczych, których często brakuje w codziennej diecie.
Lato to czas, w którym szczególnie zależy nam na sprężystej, szczupłej sylwetce. Nic w tym dziwnego, bo właśnie latem pogoda zmusza nas do eksponowania ciała a to sprawia, że chcemy wyglądać szczuplej, młodziej i zdrowiej. Rozsądni zaczynają odchudzanie dużo wcześniej, czyli już na wiosnę, aby mieć dużo czasu na dietę i uniknąć przymusu stosowania drakońskich, szybkich diet, które owszem przynoszą efekty, ale krótkotrwałe. Jeżeli jednak dopiero teraz zabierasz się do odchudzania to dzięki intensywnym działaniom masz jeszcze szansę na pozbycie się paru kilogramów przed wyjazdem na wakacje.
Banany to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska oraz składnik deserów, banany możemy też wykorzystać do wiosennej pielęgnacji skóry.
Specjaliści od żywienia, lekarze i dietetycy od lat namawiają nas do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Zgodnie uważają, że regularne spożywanie ryb i owoców morza bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem dobrze przyswajalnego białka.
Polski konsument, coraz lepiej wykształcony w temacie diety śródziemnomorskiej wie, że oliwa z oliwek jest dla niego o niebo zdrowsza od zwykłego oleju, zarówno do smażenia, jak i do sałatek.
Wraz z nadejście m wiosny na sklepowych półkach oraz straganach pojawiły się świeże warzywa. Warto wykorzystać je do przygotowywania codziennych posiłków, wzbogacą ich smak a naszemu organizmowi dostarczą cenne substancje odżywcze i witaminy.
Każdy, kto chociaż raz w życiu próbował odchudzać się wie, że nie jest to takie proste i wymaga poświęcenia oraz wyrzeczeń, szczególnie w przypadkach, kiedy mamy do zrzucenia więcej niż „parę” kilogramów. Początek diety zazwyczaj daje wiele nadziei, bo przez pierwszy tydzień wskazówka wagi regularnie opada w dół powodując zadowolenie i produkując w nas więcej chęci i siły do odchudzania. Ale po krótkim czasie przestajemy tracić na wadze tak szybko mimo przestrzeganej diety a wskazówka wagi staje w miejscu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami