Liczba wyników: 5631
Natka pietruszki jest zazwyczaj używana jako dekoracyjny akcent potrawy, ale w nowym badaniu na University of Missouri odkryto, że związek zawarty w pietruszce, a także niektórych owocach i orzechach, może powstrzymać namnażanie się i wzrost niektórych komórek raka piersi.
Sprawność fizyczna jest istotniejsza dla poprawy stanu wątroby u pacjentów ze stłuszczeniem tego organu niż utrata masy ciała.
Jedzenie określonych składników odżywczych wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Okazuje się jednak, że jest tu jeden warunek: źródłem składników odżywczych musi być żywność, a nie suplementy.
Ze statystyk Światowej Organizacji Zdrowia wynika że w 2016 roku, 39 procent ludzi dorosłych na całym świecie miało nadwagę. Jednocześnie miliony chcą schudnąć i aby to osiągnąć, potrzebne są ćwiczenia fizyczne. Teraz postanowiono sprawdzić, jaki wpływ ma sport na nawyki żywieniowe.
Jedzenie średnio 25 gramów przetworzonego mięsa dziennie (odpowiednik jednego plastra bekonu) wiąże się z 44-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na demencję.
Osoby, które mają przewlekłe problemy ze snem, mogą doświadczyć szczególnie trudnego procesu żałoby po śmierci bliskiej osoby.
Bycie dobrym dla innych i pomaganie poprawia zdrowie i stan ducha. Siła tego związku zależy jednak od wielu czynników, w tym rodzaju poziomu życzliwości, definicji dobrostanu, wieku, płci i innych.
Przełomowe badania przeprowadzone na University of Huddersfield pokazują, że chłodzenie skóry głowy fizycznie chroni mieszki włosowe przed chemioterapią.
Produkty z glukozaminą mogą zmniejszyć ryzyko śmierci w danym okresie mniej więcej w takim stopniu, jak regularne ćwiczenia, mówią pracownicy West Virginia University.
Osoby z niedoborem witaminy D mogą być znacznie bardziej narażone na rozwój cukrzycy, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami