Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania bol�cy palec przy cukrzycy leczenie produkt asp gruppe and char 124 user char 124 0 and

Liczba wyników: 9200

Artykuły promowane

  • Jak ograniczać tłuszcze trans - praktyczne porady [Fot. HandmadePictures - Fotolia.com]

    Jak ograniczać tłuszcze trans - praktyczne porady

    2018-09-05

    Ponad 70% Polaków nie wie jak rozpoznać zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (tzw. tłuszczów trans, TFA) w produktach. Jako główny powód, podają brak informacji o ich zawartości na etykietach (43%). Rzeczywiście, obowiązujące przepisy nie pozwalają na podawanie ilości TFA na etykiecie produktów, nie ograniczają również ich zawartości w żywności. Jak zatem unikać tłuszczów trans w diecie i dlaczego warto?

    Tagi: tłuszcze transtłuszczecholesterolTFA

  • Jak czytać etykiety na produktach spożywczych? [© stokkete - Fotolia.com]

    Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?

    2017-02-02

    Współczesny rynek jest bogaty w produkty spożywcze o bardzo różnej wartości odżywczej, jakości i w różnej cenie. Dodatkowo producenci na wiele sposobów zachęcają nas do zakupu określonego produktu. Jak zatem wybierać właściwie i świadomie? Podstawowym źródłem informacji pozwalającej ocenić produkt zarówno pod kątem jakości handlowej, jak i wartości odżywczej, jest etykieta. Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć, co dokładnie można z niej wyczytać.

    Tagi: żywnośćetykietywartość odżywczaznakowanie żywności

  • Odpady z jagód i persymony poprawiają mikrobiom jelitowy [fot. Светлана from Pixabay]

    Odpady z jagód i persymony poprawiają mikrobiom jelitowy

    2022-11-07

    Zrównoważony sposób odżywiania się nie jest łatwym zadaniem. Stąd naukowcy sprawdzają możliwości przekształcenia produktów ubocznych owoców i warzyw - takich jak skórki lub miąższ wyrzucany podczas przetwarzania - w odżywcze składniki żywności i suplementy. Teraz wykazano, że odpady z jagód i persymony można przetworzyć na proszek bogaty w przeciwutleniacze, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.

    Tagi: jagodypersymonametabolizmtrawienieprzeciwutleniaczemikrobiom

  • Badanie oczu pozwala wykryć wiele poważnych chorób [Fot. Anna Kovaltschuk - Fotolia.com]

    Badanie oczu pozwala wykryć wiele poważnych chorób

    2018-03-08

    Najnowsze alarmujące dane wskazują, że aż 65% Polaków od ponad roku nie było u okulisty. Społeczeństwo wyraźnie nie zdaje sobie sprawy z konieczności badania oczu. Dzięki niemu możliwe jest nie tylko wykrycie wady wzroku, ale również wielu chorób układu krążenia, cukrzycy czy chorób układu krwionośnego, takich jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca czy anemia. Dno oka często określane jest jako pomniejszony obraz naczyniowego układu krążenia, dlatego jego systematyczna kontrola umożliwia wykrycie wad wzroku, a oprócz tego zdiagnozowanie dysfunkcji układu sercowego-naczyniowego.

    Tagi: wzrokoczybadania

  • Otyłość: czy winny jest tłuszcz? [© ktsdesign - Fotolia.com, Otyłość]

    Otyłość: czy winny jest tłuszcz?

    2016-10-24

    Walka z otyłością i nadwagą często zaczyna się od eliminacji wybranych produktów lub składników z diety. Wiele osób, chcąc zrzucić zbędne kilogramy, decyduje się na ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków. Z tego powodu tłuszcz, jako substancja o najwyższej gęstości energetycznej (9kcal/gr), jest eliminowany w pierwszej kolejności. Czy słusznie? Jaka jest jego rola w walce z otyłością i czy rzeczywiście warto go wykluczać? Wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.

    Tagi: tłuszcztkanka tłuszczowaotyłość

  • Zdrowa dieta uwrażliwia na smaki [© lidante - Fotolia.com]

    Zdrowa dieta uwrażliwia na smaki

    2016-06-23

    Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.

    Tagi: smakidietaodżywianiejęzyk

  • Promieniowaniem w nadczynność tarczycy: terapia bezpieczna, nieinwazyjna i skuteczna [Fot. Aliaksei Smalenski - Fotolia.com]

    Promieniowaniem w nadczynność tarczycy: terapia bezpieczna, nieinwazyjna i skuteczna

    2018-04-23

    Tarczyca jest organem odpowiedzialnym za produkowanie hormonów regulujących proces przemiany materii we wszystkich narządach i tkankach organizmu. – Kiedy tarczyca choruje na nadczynność, można zastosować leczenie farmakologiczne lub chirurgiczne, ale warto pamiętać także o leczeniu z wykorzystaniem radioaktywnego jodu 131. Ta terapia jest precyzyjna, bezpieczna i możliwie najbardziej komfortowa dla pacjenta, bo nie wiąże się z inwazyjną operacją, ani długotrwałą hospitalizacją – mówią eksperci Polskiego Towarzystwa Medycyny Nuklearnej. Terapia jodem promieniotwórczym I-131 w nadczynności tarczycy jest refundowana przez Narodowy Fundusz Zdrowa (NFZ).

    Tagi: tarczycanadczynność tarczycymedycyna nuklearnaI-131

  • Sery żółte bez tajemnic [©  jamdesign - Fotolia.com]

    Sery żółte bez tajemnic

    2014-09-30

    Ser żółty to smaczny i coraz chętniej spożywany produkt spożywczy. Szeroka oferta sklepów i punktów handlowych sprawia, że często trudno jest odróżnić od siebie poszczególne gatunki oraz określić ich smak czy właściwości. Jeśli chcesz dowiedzieć się czym różnią się od siebie i do jakich potraw najlepiej nadają się najpopularniejsze odmiany sera żółtego, koniecznie przeczytaj niniejszy przewodnik.

    Tagi: sermlekonabiałkulinaria

  • Zdrowe odżywianie: po co w diecie błonnik? [© Comugnero Silvana - Fotolia.com]

    Zdrowe odżywianie: po co w diecie błonnik?

    2011-09-26

    Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik. O tym ‒ jak ważne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.

    Tagi: dietabłonnikodżywianie

  • Majówka: nadciąga wielkie grillowanie [© Alexander Raths - Fotolia.com]

    Majówka: nadciąga wielkie grillowanie

    2015-04-29

    Zbliża się majówka, która dla wielu Polaków jest tradycyjnym rozpoczęciem sezonu grillowego. Już wkrótce w ogrodach, na działkach i tarasach będzie unosił się zapach opiekanych na ruszcie produktów. Uwielbiamy grillowanie – to najpopularniejsza forma biesiadowania w naszym kraju, w sezonie wiosenno-letnim. Aby grillowanie z rodziną i przyjaciółmi zakończyło się kulinarnym sukcesem, wystarczy zastosować się do kilku zasad.

    Tagi: mięsokiełbasamajówkagrillpotrawy z grilla