Liczba wyników: 1785
Nie stanowi wprawdzie zagrożenia dla zdrowia, jednak bardzo negatywnie wpływa na stan psychiczny i komfort życia osoby dotkniętej tym problemem. Z powodu nadpotliwości, bo o niej tu mowa, cierpi około 1-2 procent społeczeństwa.
Inspekcja Jakości Handlowej Atykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Inspektorzy mieli uwagi w przypadku ponad połowy skontrolowanych zakładów przetwórczych. Co ósma skontrolowana partia przetworów rybnych posiadała jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów, natomiast 31,3% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych. Główny zarzut - zaniżanie zawartości ryb w stosunku do deklaracji na opakowaniach oraz oszukiwanie co do składu.
Wyniki nowych badań przeprowadzonych przez Jednostkę Rady Badań Naukowych ds. Zdrowia przez Całe Życie i Starzenia się University College w Londynie sugerują, że na czterech etapach życia człowieka następują zmiany w ciśnieniu krwi.
Gdyby żyła, pierwszego lipca stałaby się „pełnoprawną" seniorką. Choć od jej śmierci upłynęło kilkanaście lat, media ciągle ją wspominają - losy Diany Spencer, księżny Walii, stały się tematem filmów, książek i licznych programów telewizyjnych nierzadko obfitujących w teorie spiskowe. Nic dziwnego, wszak jej życie najpierw wydawało się realizacją bajki o Kopciuszku, a śmierć była nagła i tragiczna.
Sezon letni rozpoczęty. Dzieci zakończyły rok szkolny, a dorośli zaplanowali urlopy. Pakując wakacyjną walizkę, nie zapomnijmy włożyć do niej, zakupionej wcześniej, polisy ubezpieczenia turystycznego. Może się ona okazać bardzo przydatna, podczas wakacyjnych wojaży, w razie nieoczekiwanych zdarzeń losowych.
Rozpoczynają się wakacje i sezon urlopowy - to czas swobody, beztroski, wypoczynku i relaksu. Niemniej jednak jest to również czas wielu zagrożeń. Uciążliwe upały, wysiłek fizyczny, nagły stres czy szok temperaturowy po zetknięciu z zimną wodą mogą wywołać zatrzymanie akcji serca.
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Cukrzyca typu 2 u nowo zdiagnozowanych pacjentów może zostać odwrócona dzięki ekstremalnie niskokalorycznej diecie - twierdzą naukowcy z Newcastle University.
Niskokaloryczna żywność może przyczynić się do nadwagi. Pomysł, że można jeść żywność, której smak się uwielbia i nie narażać się jednocześnie się na dodatkowe kalorie, jest kuszący, ale według najnowszych badań z Purdue University w USA, niektóre syntetyczne substytuty tłuszczu mogą być tak samo niebezpieczne dla naszej wagi, jak "prawdziwe "tłuszcze.
- Ciemna czekolada zawiera sześciokrotnie więcej chroniących nas przed rakiem antyoksydantów niż jagody, uważane za naturalny produkt najbogatszy w te substancje - twierdzi dr Susan Delaney z Dallas, naukowiec i miłośniczka czekolady. Dodaje, że działanie antyrakowe nie jest jedyną zaletą słodkich tabliczek. Czekolada coraz częściej staje się obiektem zainteresowania naukowców a także specjalistów od przedłużania młodości.