Liczba wyników: 1984
Zęby, podobnie jak skóra starzeją się. Jedną z najczęstszych oznak postępującego czasu jest skracanie się zębów w wyniku ich ścierania. Proces ten negatywnie wpływa nie tylko na zdrowie jamy ustnej, ale także na skórę twarzy. Skracające się zęby mogą być przyczyną powstawania zmarszczek wokół ust, opadnięcia policzków i zmiany rysów twarzy. Zdaniem specjalistów jest to konsekwencja diety i zaniedbań w leczeniu ubytków. Nic więc dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się zabiegi anti-agingowe, którym poddajemy się w gabinecie stomatologicznym. Potrafią one odmłodzić zęby nawet o 10-20 lat, przywracając właściwy kształt, kolor i długość, dzięki czemu skóra twarzy zyskuje w zębach dodatkowe podparcie.
Naturalność jest w modzie. Modne jest farbowanie włosów na jak najbardziej naturalny odcień czy makijaż naturalnie podkreślający walory urody. Podobnie jest w chirurgii plastycznej. Osoby, które decydują się na zabieg poprawiający urodę, chcą by jego efekty były jak najbardziej naturalne. Stąd wciąż rosnąca popularność zabiegów z wykorzystaniem przeszczepu własnej tkanki tłuszczowej. Dzięki takim zabiegom można wymodelować niemalże całą sylwetkę. Powiększyć biust, podnieść pośladki, a także pozbyć się zmarszczek czy cieni pod oczami.
Chrapliwe dźwięki całą noc, bezdech, po czym nowa seria chrapania – tak wyglądają noce w wielu domach na całym świecie, wszędzie znajdzie się członek rodziny, który cierpi na tę przykrą przypadłość. Chrapanie zwiększa ryzyko zawału – stwierdzili naukowcy i postanowili leczyć „chrapaczy”.
Nowe międzynarodowe badania wykazały pewną zależność - podczas gdy otyłość zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci, niewielka nadwaga wykazuje działanie ochronne.
Wczesna menopauza może zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2. Prawdopodobieństwo to jest tym wyższe im krótszy jest okres reprodukcyjny, odkryli naukowcy.
Włoskie risotto, hiszpańska paella czy tradycyjna, brytyjska pieczeń niedzielna (składająca się z pieczonego mięsa, pieczonych ziemniaków i warzyw) - to jedynie niewielka próbka potraw, które symbolizują poszczególne kraje i różnorodność kuchni w Europie, poddanych teraz wnikliwej analizie przez naukowców. Prace, których celem jest zbadanie codziennej ekspozycji Europejczyków na zanieczyszczenia żywności, mogą prowadzić do zmian nawyków żywieniowych na rzecz poprawy stanu zdrowia.
W okresie jesienno - zimowym jesteśmy najbardziej narażenie na wszelkiego rodzaju infekcje. Zmienna pogoda, a przede wszystkim niskie temperatury sprawiają, że osłabiają odporność. Kaszel, katar, ból głowy, łamanie w kościach, gorączka - te objawy grypy są nie tylko niemiłe, ale wręcz odbierają nam życiowe siły. Jak nie dać się grypie?
Zapach pieczonych kasztanów i cynamonu unoszący się w powietrzu rodzi jedno z najprzyjemniejszych skojarzeń - bożonarodzeniowy okres pełen radości, rodzinnych spotkań, wymarzonych prezentów. Taką świąteczną atmosferę tworzą dekoracje, piosenki, kolędy, prezenty, a wszystko to skumulowane jest na tak popularnych jarmarkach organizowanych niemal we wszystkich większych miastach Europy.
Święta to cudowny czas, ale niekoniecznie dla naszego żołądka. Smażone ryby, majonez, śmietana, słodkie ciasta - to dla niego spore obciążenie. Tymczasem wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by uniknąć bólu brzucha i móc w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.
Zrezygnować z tradycyjnych przysmaków czy na kilka dni zapomnieć o diecie? Jak przetrwać Święta i nie przytyć podpowiada dietetyk.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami