Liczba wyników: 3465
Aż 80 proc. Polaków obawia się najbardziej schorzeń układu krążenia, w tym zawałów serca, udarów mózgu czy miażdżycy, a 60 proc. nowotworów – wynika z raportu„Kondycja zdrowotna Polaków”. Większość badanych wie, jak można przeciwdziałać tym chorobom, ale z wdrażaniem tego w życie idzie już znacznie gorzej. Eksperci podkreślają, że ważny jest ruch i odpowiednie odżywianie.
Kurkumina, czyli ekstrakt z kurkumy stosowany zwykle jako przyprawa poprawiająca smak i zmieniająca kolor potrawy, ma także właściwości prozdrowotne. Z badań wynika, że może zapobiec nowtworom układu pokarmowego, w tym nowotworowi żołądka.
Regularnie jedz orzechy włoskie - to pomoże ci obniżyć ryzyko sercowo-naczyniowe związane z nadciśnieniem.
Jeśli nie sypiasz odpowiednio długo, masz większy apetyt na niezdrowe, np. słodkie przekąski.
Coraz więcej Polaków umiera na nowotwory, a Polska wciąż znajduje się na szarym końcu Europy jeśli chodzi o statystyki w tej kwestii. Równocześnie, w ciągu ostatnich dwudziestu lat spadła liczba odnotowanych zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych. O kosztach, jakie dla polskiej gospodarki wytwarzają przedwczesne zgony, mówi ekspert ds. ochrony zdrowia, doktor Jakub Gierczyński.
Kondycja wątroby decyduje o tym, ile mamy energii, ile ważymy, jak się czujemy – ale nie tylko. Narząd ten chroni nas przed toksynami i wytwarza życiodajne związki. Zbliżająca się majówka skłania do pytań – co jeść, czego unikać, aby utrzymać ten narząd w dobrym zdrowiu. O tych kwestiach mówi hepatolog Jan Gietka z Poradni Chorób Wątroby.
Kiedy jesteśmy zestresowani i sięgamy po „śmieciowe jedzenie", może to prowadzić do jeszcze większego przyrostu wagi.
Lepiej jest jeść warzywa niż mięso. Ułatwi to kontrolę ciśnienia krwi.
Nowy powszechnie używany test może nie wykryć cukrzycy, test starszy jest skuteczniejszy w tym zakresie, wynika z amerykańskich badań.
Jest przyczyną chorób serca, gdy występuje w nadmiarze. Problemy zdrowotne pojawiają się także przy jego deficycie. Cholesterol jest niezbędny dla organizmu. Potrzebujemy go do syntezy hormonów, witaminy D i produkcji kwasów żółciowych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami