Liczba wyników: 1495
Wśród chorób oczu, które zagrażają szczególnie osobom w wieku dojrzałym i starszym są: AMD (zwyrodnienie plamki żółtej, główna przyczyna ślepoty w wieku starczym), katarakta (inaczej zaćma, tj. zmętnienie soczewki prowadzące do zaburzeń ostrości widzenia), jaskra (powoduje wzrost ciśnienia śródgałkowego i trwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego). Jak twierdzą uczeni, odpowiednia dieta może zapobiec rozwojowi tych chorób. Oftalmolodzy z University of California w Sand Diego przekonują, że niektóre produkty mają niezwykłą moc ochronną.
Kraje wybrzeża Morza Śródziemnego - kolebka europejskiej cywilizacji, jak żaden region Starego Kontynentu, posiadają niezliczone ilości legend, podań i opowieści. Mity te związane są nie tylko z bogami, czy początkiem świata. Wiele z nich dotyczy ... jedzenia.
Ludzie muszą zacząć dbać o swoje oczy! – biją na alarm okuliści. Jeśli nic się nie zmieni to, według Światowej Organizacji Zdrowia, w 2020 roku około 75 milionów osób będzie całkowicie niewidomych. Szczególną uwagę na swój wzrok, nawet jeśli nie mają żadnych niepokojących objawów, powinni zwracać starsi ludzie.
Już w trzeciej dekadzie życie niektóre zdolności poznawcze ulegają osłabieniu. Proces starzenia się mózgu zaczyna się dość wcześnie i nieustępliwie postępuje wraz z wiekiem. Wszystko to jednak nie dzieje się zupełnie poza naszą „jurysdykcją", odpowiedni styl życia pomoże powstrzymać negatywne czynniki starzenia się. Jednym z jego elementów jest dostarczanie organizmowi odpowiednich składników odżywczych, w tym witamin.
Głównym problemem podczas diety jest zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych. Problem otyłości spowodowanej złym odżywianiem dotyka nie tylko Amerykanów, ale również Europejczyków.
Pokarmy, które spożywamy, bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia dieta może poprawić nastrój, wyostrzyć pamięć i zachować aktywność umysłu na wysokich obrotach. Oto, co radzą dietetycy.
Przeziębienie zwykle dopada nas jesienią i wczesną wiosną. Jednak w tym roku to zima jest porą najmniej przychylną dla naszego organizmu. Możemy, przynajmniej częściowo, bronić się przed infekcjami. Wystarczy mądrze jeść, więcej się ruszać i komfortowo spać.
Szczupła sylwetka to niejedyny efekt zdrowego stylu odżywiania. Ma on dużo szerszy zasięg działania, a prowadzony regularnie potrafi zdziałać cuda. Zmniejszy ryzyko wystąpienia różnych chorób, wspomoże leczenie i poprawi samopoczucie. Aby tak się jednak stało, podstawę codziennego jadłospisu powinna stanowić żywność funkcjonalna.
Tyle jest rodzajów diet, ile ryb w oceanie. Jak spośród nich wybrać dietę najlepiej dostosowaną do indywidualnych potrzeb organizmu? Oto jest pytanie. Poniżej zestawienie kilku najpopularniejszych diet, które może pomóc w znalezieniu rozwiązania.
Zimą szczególnie dużo mówi się o właściwym nawadnianiu, bo dzięki odpowiedniej ilości płynów także przy mroźnych temperaturach organizm dobrze funkcjonuje, a skóra w tym czasie jest bardziej narażona na przesuszenie. Okazuje się jednak, że - wbrew ostatnio wygłaszanym przez niektórych dietetyków opiniom - nie trzeba wypijać ośmiu szklanek wody dziennie...
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami