Liczba wyników: 1339
Narodowy Instytut Zdrowia opublikował raport pt. „Sytuacja Zdrowotna Ludności Polski”. Dane są alarmujące: poprawa zdrowia Polaków odnotowana w latach 90 - tych XX wieku gwałtownie wyhamowała. Najbardziej zagrażają nam choroby układu krążenia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?
Która z nas nie pragnie zostać królową sylwestrowej nocy? Pewnie każda kobieta marzy po cichu, aby być tą najpiękniejszą w tak wyjątkowy wieczór. Już na kilka tygodni przed noworocznym balem obmyślamy w jakiej kreacji wystąpić, umawiamy się do fryzjera i kosmetyczki. Ale wszystkie te zabiegi nie ukryją zmęczonej i poszarzałej skóry. Aby olśnić wszystkich swym blaskiem, powinnaś pomyśleć o tym dużo wcześniej!
Podobno najlepsze są na placu Pigalle, ale i w naszych sklepach można już kupić kasztany jadalne – w postaci naturalnej, do bezpośredniego spożycia, kandyzowane albo w postaci kremu czy puree. Warto się do nich przekonać, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a w Polsce wciąż mało znane.
Lecytyna pozytywnie wpływa na poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. Lecytyna wspomaga organizm w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z grupy A, D, E i K. Pozytywnie wpływa także na funkcje wątroby.
Wiesiołek szeroko stosowany jest w lecznictwie i do wyrobu kosmetyków. Olej sporządzany z nasion rośliny jest dostępny w nieprzetworzonej postaci, bądź w kapsułkach.
Gdy z nosa cieknie, a w gardle drapie, mało która z nas wygląda ładnie. Pół biedy, gdy możemy pozwolić sobie na chorowanie w domu, czasem jednak trzeba mimo choroby pójść do pracy czy na ważne spotkanie i wyglądać „jak człowiek”. Pomóc w tym może odpowiedni makijaż.
Chętnie stosujemy różnorodne diety, które pomagają nam w uzyskaniu wymarzonej figury bądź te, które zalecił nam lekarz. W wieku dojrzałym, gdy troska o figurę schodzi na nieco dalszy plan, warto zadbać o dostarczeniu organizmowi składników, które usprawnią funkcjonowanie naszego mózgu.
Sok z aloesu jest szczególnie polecany w okresach jesienno zimowych, dla osób z osłabioną odpornością. Bogaty w substancje dobroczynnie wpływające na układ immunologiczny wspiera odporność organizmu i sprawia, że szybciej radzi on sobie z ewentualnymi zagrożeniami.
Kozie mleko jako składnik kosmetyków jest stosowane od bardzo dawna. Zawiera dużą ilość odżywiających skórę białek i witamin (od A do E), a dzięki trójglicerydom i kwasom tłuszczowym pomaga utrzymywać odpowiedni poziom pH skóry i ma silne działanie antybakteryjne.
U osób starszych wzrasta częstotliwość występowania zakażeń i zatruć pokarmowych. Jest to spowodowane różnymi przyczynami, często niezależnymi od samych seniorów, ale w niektórych przypadkach zatruciom można zapobiec bardziej dbając o czystość lub… zakładając okulary.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami