Liczba wyników: 1474
Witaminy i minerały pełnią kluczową rolę w ludzkim organizmie. W przypadku tarczycy, której hormony są konieczne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania człowieka, jod jest niezbędny w syntezie hormonów tego gruczołu. Z kolei witamina D chroni wiele narządów, w tym także tarczycę.
Ryby są szczególnie polecane dla zdrowia mózgu. Okazuje się jednak, że mogą też zmniejszyć ryzyko raka odbytnicy i okrężnicy, mówią lekarze.
Jeśli szukasz sposobu na to, by uchronić się przed demencją, możesz to osiągnąć poprzez postawienie sobie konkretnego celu życiowego.
Słynna niebieska pigułka stała się najpopularniejszym środkiem wspomagającym libido, jednak naukowcy odkryli, że równie skuteczna może być codzienna porcja soku z granatów - taki „środek" wspomaga popęd płciowy zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.
Naukowcy odkryli nowe dowody wskazujące, że resweratrol, związek zawarty w czerwonym winie, może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu starzenia się komórek, uważają badacze z Harvard Medical School w Bostonie.
Programy ćwiczeń, zwłaszcza te obejmujące trening siłowy, pomogą powstrzymać progresję otępienia u osób starszych, które już doświadczają objawów zaburzeń poznawczych. Terapeutyczną moc wspomnianej aktywności fizycznej opisali uczeni w Archives of Internal Medicine.
Bor jest pierwiastkiem śladowym, który znajduje się u człowieka zwłaszcza w kościach, śledzionie i tarczycy. Uczeni sugerują, że mógłby być stosowany do wielu celów leczniczych, choć brak jest mocnych dowodów na każde konkretne zastosowanie. Wstępne badania wykazują, że bor może być pomocny dla zwiększenia siły mięśni, zmniejszenia objawów menopauzy i leczenia łuszczycy.
Międzynarodowy zespół naukowców zmapował geny człowieka, które zwiększają lub zaburzają odporność mózgu na rozmaite choroby neurologiczne i psychiczne. W toku badań zaprezentowanych w czasopiśmie Nature Genetics zidentyfikowano geny, które mogą rzucić światło na różnice występujące w wielkości mózgu i inteligencji. Wyniki mogą również przełożyć się na opracowanie nowych terapii farmakologicznych.
Jak wynika z raportu WHO, wraz ze starzeniem się ludności na świecie liczba osób z otępieniem zwiększy się prawie dwukrotnie do 65,7 mln w 2030 roku.
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami