Liczba wyników: 1276
Wszyscy chcielibyśmy cieszyć się długim i szczęśliwym życiem, kluczem do sukcesu jest w dużej merze zachowanie dobrego stanu zdrowia. Chcąc jak najdłużej cieszyć się psychofizyczną sprawnością należy pamiętać o tym, co długowieczności sprzyja. Oto kilka sposobów na zachowanie dobrej formy mimo upływu lat.
Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan zidentyfikowali macierzyste komórki raka trzustki, uważa się, ze stanowią one podstawę dla rozwoju choroby, pełnią rudymentarną rolę dla jej inicjowania i przebiegu.
Otyłość nie zawsze kojarzy się z chorobą, często jest wiązana z pewną niedogodnością, na jaką narażony jest ludzki organizm. Lekarze jednak klasyfikują otyłość jako chorobę i to bardzo poważną, na która zapadają coraz szersze rzesze pacjentów. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów i inne. W związku z powyższym warto bliżej przyjrzeć się tej chorobie.
Otyłość to przewlekła choroba cywilizacyjna XXI wieku. Zwykle jest ona spowodowana dostarczeniem do organizmu zbyt dużej ilości kalorii zawartych w pokarmach, w stosunku do jego potrzeb.
Około 60 proc. dorosłych Polaków cierpi na stres oraz zaburzenia lękowe przeplatane okresami depresji sezonowej. Ponad 40 proc. ma kłopoty z zaśnięciem i trudności z koncentracją uwagi następnego dnia. Prawie 2 miliony z nas choruje na serce. Większa cześć społeczeństwa lekceważy objawy, które wysyła organizm, uważając, że "to minie", a w wiecznym stresie żyją dzisiaj wszyscy. Najczęściej dopiero w szpitalu – większość pacjentów uzmysławia sobie, że można skutecznie zapobiegać wielu chorobom i dolegliwościom.
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Nadeszła jesień, wraz z nią wahania temperatur i słoty. Przy takiej pogodzie organizm staje się bardziej podatny na wszelkie infekcje. Stajemy się słabsi, często chorujemy. Istnieje jednak wiele sprawdzonych sposobów, aby także jesienią i zimą cieszyć się dobrym zdrowiem.
Wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie firmy Janssen – Cilag przez TNS OBOP dowodzą, że dla większości Polek klimakterium to „normalna rzecz, którą trzeba przejść”, ale owo „przechodzenie” nadal budzi w nas niepokój i lęk. Obawy rosną wraz z wiekiem ankietowanych kobiet: w grupie mającej od 18 do 40 lat, lęk przed klimakterium odczuwa 38 proc. badanych, a w grupie starszej ( 41-50 lat) aż 58 proc.
Chili prawdopodobnie nie tylko hamuje wzrost komórek nowotworowych w trzustce i posiada znane dietetykom właściwości pomagające spalać tkankę tłuszczową. Ostatnio australijscy uczeni odkryli kolejne dobroczynne działanie pikantnej przyprawy: regularne spożywanie papryki chili może pomóc osobom otyłym oraz cierpiącym na cukrzycę kontrolować poziom insuliny we krwi – nawet niewielka ilość przyprawy regularnie dodawana do posiłków może ułatwić tę kontrolę nawet o 60 procent.