Liczba wyników: 4835
Starsze osoby o dobrym zdrowiu myślą mniej negatywnie w porównaniu z innymi grupami wiekowymi, co przekłada się na większe zadowolenie z życia seniorów.
Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Witamina D sprzyja rozwojowi pewnego rodzaju bakterii jelitowych u myszy, co poprawia odporność na chorobę nowotworową.
Ludzki mózg filtruje „zalew" doświadczeń, aby stworzyć konkretne wspomnienia. Dlaczego niektóre doświadczenia z tego szerokiego nurtu informacji zmysłowych „zapadają w pamięć", podczas gdy większość jest odrzucana przez mózg?
Ciężka choroba dziąseł ma związek z rozwojem przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, czyli POChP.
Dwie dekady siedzącego trybu życia wiążą się z dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci w porównaniu z podejmowaniem aktywności fizycznej.
Skrobia oporna to niestrawne białko, które fermentuje w jelicie grubym i - jak pokazano w badaniach na zwierzętach - jej spożycie ma pozytywny wpływ na metabolizm.
Bakterie z jamy ustnej przedostające się do krwioobiegu mogą powodować zakrzepy krwi i wywoływać zagrażające życiu zapalenie wsierdzia.
Długotrwałe narażenie się już na samą nikotynę zwiększa ciśnienie krwi zarówno w krążeniu ogólnym, jak i w płucach, co może prowadzić do nadciśnienia płucnego. Zauważono też, że gdy dolegliwość ta była spowodowana nikotyną, wystąpiły zmiany w wielkości, kształcie i funkcji naczyń krwionośnych w płucach oraz prawej dolnej komorze serca.
Szczęście, które odczuwamy po konkretnym wydarzeniu lub działaniu, maleje za każdym razem gdy go doświadczamy - jest to zjawisko znane jako adaptacja hedoniczna. Jednak obdarowywanie innych może stanowić wyjątek od tej reguły.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami