Liczba wyników: 2475
W Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich odbyła się uroczystość podsumowująca pierwszą edycję projektu „Złota Księga Dobrych Praktyk na Rzecz Społecznego Uczestnictwa Osób Starszych”, którego organizatorem jest Komisja ds. Osób Starszych działająca przy RPO. Podczas spotkania prof. Irena Lipowicz wręczyła dyplomy przedstawicielom 24 organizacji i instytucji wyróżnionym wpisem do Złotej Księgi.
Dzisiaj piękny uśmiech a za kilka lat proteza? Ten problem dotyka wielu Polaków. Złe nawyki, niewystarczająca higiena to główne przyczyny wczesnej utraty uzębienia. Chociaż dentyści przyznają, że pewną rolę odgrywają tutaj również geny – u ludzi ciemnoskórych przykładowo zęby są zdrowsze i pozostają na dłużej – to jednak konieczne jest przestrzeganie kilku zasad, jeśli chce się zachować własne uzębienie do późnego wieku. Według statystyk aż 25% seniorów (po 65 roku życia) nie posiada ani jednego własnego zęba, a to nie koniec, bowiem młodsi też nie mogą pochwalić się kompletnym uzębieniem – przeciętnemu Polakowi po 30-tce brakuje około 11 zębów.
Jedzenie nowej odmiany brokułów mogą obniżyć poziom „złego" cholesterolu we krwi o 5-7 proc.
Lillian i William „Wild Bill" Wilson byli małżeństwem przez 73 lata. 7 kwietnia, po latach zmagania się z chorobą Alzheimera, oboje zmarli minut w odstępie zaledwie kilku minut.
Nawet krótkie sesje energicznych ćwiczeń mogą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci.
9 kwietnia przypada siedemdziesiąta rocznica śmierci Dietricha Bonhoeffera, honorowego obywatela Wrocławia, jednego z czołowych teologów XX wieku oraz człowieka, który stał się ofiarą faszyzmu. Organizatorzy V Festiwalu Kultury Protestanckiej we Wrocławiu zdecydowali się poświęcić całe wydarzenie osobie i spuściźnie wybitnego ewangelickiego teologa.
Już jedna porcja zielonych warzyw liściastych dziennie może pomóc zachować uchronić się przed demencją.
Starzenie się jest nieuniknione, a jego sprzymierzeńcem są obecne w organizmie wolne rodniki. Można jednak z nimi walczyć i to w naturalny sposób - kluczem do młodego wyglądu jest żywność bogata w antyoksydanty.
Uczucie zmęczenia, brak łaknienia, migreny, senność i apatia - to główne objawy zakwaszenia organizmu, które często mylimy z innymi dolegliwościami. Zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa to problem wielu osób. Jak zapewnić organizmowi równowagę, aby zapobiec kłopotom ze zdrowiem? Warto postawić na odpowiednią dietę.
Niekiedy wiosną czasami zaczyna brakować nam energii sił do życia. Pogorszenie samopoczucia w tym czasie nie musi jednak świadczyć o chorobie. Czasem pojawia siępo prostu zespół przykrych objawów pojawiający się po okresie jesienno-zimowym.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami