Liczba wyników: 4210
Uczeni z University of Missouri ustalili, że starsze osoby, które są właścicielami psów, czerpią korzyści z więzi, które tworzą ze swoimi czworonogami, ale też częściej spacerują. Regularne chadzanie z psem wiąże się z niższym wskaźnikiem masy ciała, mniejszą liczbą wizyt u lekarza i częstszymi ćwiczeniami.
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.
Jeden z podtypów astmy u dorosłych może powodować większą podatność na grypę i wywoływać niebezpieczne mutacje tej choroby.
Ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską, szczególnie bogatą w zielone warzywa liściaste i ubogą w mięso, są częściej zachowują dobrą kondycję psychiczną w późniejszym życiu.
Norwescy badacze sprawdzili, w jaki sposób nadwaga (BMI powyżej 25) i otyłość (BMI powyżej 30) zwiększają ryzyko różnych typów raka.
Praca na świeżym powietrzu przez wiele lat wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi u kobiet po pięćdziesiątce.
Od jakiegoś czasu sprawdza się wpływ odpowiedniej dawki witaminy D na rokowanie w różnych chorobach. Nacisk kładziony jest szczególnie na choroby zapalne, cukrzycę, choroby układu oddechowego i raka.
Codzienne picie kilku filiżanek kawy może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.
Samotność związana z lockdownem z powodu pandemii skutkuje nasilonymi objawami depresji u seniorów.
W badaniach na muszkach owocowych odkryto, że szeroki wybór produktów może przyspieszyć starzenie się i skrócić życie owadów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami