Liczba wyników: 1638
Spryskanie mężczyzn tzw. „hormonem miłości", czyli oksytocyną, może sprawić, że panowie, którzy już są w związkach, nie ulegną pokusie zdrady.
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) jest jedną z najczęstszych chorób układu oddechowego. Według prognoz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 2030 roku będzie ona trzecią przyczyną zgonów na świecie1. Tymczasem wiedza i świadomość tej choroby są wciąż niewystarczające zarówno wśród lekarzy, jak i pacjentów.
Chorzy na cukrzycę mogą częściej doświadczać zaburzeń słuchu niż osoby nie zmagające się z tą chorobą.
U osób w średnim wieku może istnieć związek między osłabioną pamięcią i cechami genetycznymi oddziałującymi na rozwój otyłości. Zyskiwanie ponadmiarowych kilogramów może oddziaływać na funkcjonowanie mózgu.
Zespół japońskich naukowców odkrył, że ludzie uzyskują lepsze wyniki w nauce wykonywania określonych zadań, gdy inna osoba ich komplementuje.
Kofeina daje określone profity większości miłośników kawy, a nowe badanie pokazuje także, że małe dawki substancji zwiększają szybkość i dokładność w rozpoznawaniu słów z pozytywną konotacją.
Preparaty z nowoczesnych typów lnu są sposobem na antybiotykooporne mikroorganizmy. Naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego skupieni w Fundacji Linum wykorzystują naturalne właściwości lnu do produkcji alternatywnego antybiotyku.
Kombinacja kilku zdrowych zachowań, takich jak niepalenie papierosów, umiarkowane spożycie alkoholu, aktywność fizyczna oraz codzienne jedzenie owoców i warzyw sprawia, że ma się duże szanse na zdrowy proces starzenia się.
Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Nowe badania sugerują, że potrawy typu fast-food serwowane jako śniadanie wykazują bezpośredni negatywny wpływ na naczynia krwionośne.