Liczba wyników: 10435
Firmy marketingowe w Tajlandii coraz chętniej zatrudniają do pracy w roli ankieterów ludzi starszych , którzy są godni zaufania i dokładniejsi, niż osoby młodsze. Taylor Nelson Sofres (TNS) – jedna z największych na świecie firm zajmujących się badaniami rynku podkreśla, że obecnie 20 proc. jej załogi to seniorzy, którzy cieszą się doskonałym zdrowiem i co najważniejsze chcą pracować.
Kiedy przejrzano dane pół miliona Brytyjczyków w średnim wieku, odkryto, że osoby deklarujące problemy z nocnym odpoczynkiem mają wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Zagrożenie szczególnie dotyczy diabetyków.
Chrapanie jest niebezpieczne przede wszystkim dla człowieka, którego bezpośrednio dotyczy. Osoby chrapiące nie wysypiają się, sen nie przynosi im komfortowego wypodzynku. Dodatkowo zakłócają wypoczynek swoim partnerom. Chrapanie można jednak łatwo leczyć.
Czy paradontozą można się zarazić albo odziedziczyć po rodzicach? Dlaczego częściej chorują panowie albo osoby z debetem na koncie? 5 faktów na temat paradontozy pomoże ci rozpracować przeciwnika i ustrzec się schorzenia.
Osoby chorujące na dnę moczanową cechują niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Jak sądzą uczeni, kwas moczowy, który wywołuje dnę, może mieć działanie ochronne przed rozwojem określonych chorób neurdegradacyjnych.
Idea kształcenia ustawicznego we współczesnym świecie ma szczególny wpływ na jakość życia codziennego seniorów i podejmowania przez osoby w tak zwanym trzecim wieku różnorodnych ról społecznych. W nurt działań na rzecz aktywizacji seniorów od lat wpisuje się również Nowohucka Akademia Seniora, która jesienią zaprasza na kolejny rok nauki.
Osoby, które zażywają ibuprofen dwa lub więcej razy w tygodniu, są znacznie mniej narażone na rozwój choroby Parkinsona, niż ci, którzy nie biorą tych leków, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology online.
Osoby starsze, niezależnie od tego, czy nadal są aktywne zawodowo, czy przeszły już na długo wyczekiwaną emeryturę, powinny nadal dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale… w znacznie mniejszych ilościach. Dla wielu osób jest to dość trudne, ponieważ mają one dawno wyrobione już nawyki żywieniowe. Dlatego często nie mają potrzeby lub chęci, by zjadać mniejsze porcje.
Naukowcy odkryli, że czynniki genetyczne, opalanie się oraz dieta ogrywają rolę w zagrożeniu danej osoby niedoborem witaminy D. Przeprowadzone badania asocjacyjne całego genomu, które w części zostały sfinansowane ze środków unijnych, ujawniają trzy miejsca genetyczne powiązane ze stężeniem witaminy D. Odkrycia zostały opublikowane w internetowym wydaniu magazynu The Lancet.
Do interesujących wniosków prowadzi lektura wyników badań, jakie opublikował ostatnio australijski ubezpieczyciel zdrowotny Australian Health Management. Po raz kolejny okazało się bowiem, że stan zdrowia pracowników przekłada się bezpośrednio na ich skuteczność w realizacji obowiązków służbowych. Co ciekawe, nie potwierdziła się natomiast obiegowa opinia, jakoby osoby starsze były w pracy mniej wydajne od swoich młodszych kolegów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami