Liczba wyników: 4905
Osoby z subkliniczną niedoczynnością tarczycy (czyli łagodną niedoczynnością tarczycy, którą można wykryć tylko za pomocą badania krwi) są dwukrotnie bardziej narażone na rozwój niewydolności serca w porównaniu z ludźmi o prawidłowej pracy tarczycy.
Azotany dostarczane do organizmu w ciągu dorosłego życia poprzez picie wody z kranu i wody butelkowanej mogą być czynnikiem ryzyka raka prostaty, szczególnie w przypadku agresywnych nowotworów i u młodszych mężczyzn.
Osoby z niską gęstością kości mogą mieć zwiększone ryzyko rozwoju demencji.
Uzależnieni od mediów społecznościowych nastolatkowie to nie są jedyne osoby, które doświadczają strachu przed przegapieniem czegoś, czyli zjawiska FoMO (Fear of Missing Out).
Osoby z nadciśnieniem cechowały się mniejszym zapotrzebowaniem na leki przeciwnadciśnieniowe w ciągu 16 tygodni po wprowadzeniu zmian w stylu życia.
Różnorodne schematy zdrowego odżywiania mają związek ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Jak odkryto, osoby, które uzyskały wysokie wyniki w przestrzeganiu co najmniej jednego z czterech wzorców zdrowego odżywiania, były mniej narażeni na śmierć w badanym okresie.
Osoby ze zdrowszymi dziąsłami mają niższe ciśnienie krwi i lepiej reagują na leki obniżające ciśnienie krwi w porównaniu z tymi, którzy zmagają się z chorobami dziąseł.
Każdy starzeje się w innym tempie. Stąd dwóch 50-latków, mimo takiego samego wieku metrykalnego, może mieć różny wiek biologiczny - wiele czynników wewnętrznych i zewnętrznych sprawia, że starzeją się w różnym tempie i cechują się innym ryzykiem choroby oraz przedwczesnej śmierci.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Roślina powszechnie znana jako jarmułka chińska (tarczyca bajkalska, Huang Qin) jest dobrze znana w tradycyjnej medycynie chińskiej i uprawiana na całym świecie ze względu na swoje właściwości lecznicze.