Liczba wyników: 9084
Reklama częściej wzbudza emocje negatywne niż pozytywne. Zdecydowana większość Polaków nie lubi reklam, a tylko co ósmy ma do nich pozytywny stosunek - wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Niemal połowa osób czuje się przymuszana do oglądania lub wysłuchiwania reklam, mimo że za nimi nie przepada, a blisko dwie piąte nie lubi reklam, dlatego też unika ich oglądania i słuchania.
Aby poprawić samopoczucie pracowników, firmy wymyślają różne codzienne aktywności, np. ćwiczenie jogi w porze obiadu, czy specjalny czas na spacer i rozmowę. Nowe badania pokazują, że wystarczy 15 minut i odrobina grywalizacji, aby uzyskać istotny efekt.
Można sobie wyobrażać, że latem jesteśmy zdrowsi. Świeci słońce, dostarczamy mnóstwo witaminy D, a dni są długie. Jednak ostatnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze sugerują, że nawyki żywieniowe zimą mogą być lepsze dla naszego zdrowia metabolicznego niż te letnie.
Badania pokazują, że istnieje związek między wysokim poziomem miedzi i żelaza a chorobą Alzheimera, chorobami serca i innymi zaburzeniami związanymi z wiekiem. Starsze osoby powinny starać się, by unikać gromadzenia się niezdrowych ilości tych metali w organizmie.
Badania genetyczne wykazują, że wzrost może wpływać na ryzyko kilku chorób. Odkryto, że istnieje związek pomiędzy wzrostem i niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca oraz między wzrostem i wyższym zagrożeniem neuropatią obwodową oraz zaburzeniami krążenia.
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Jeśli zwykle spodziewasz się najgorszego i koncentrujesz na tym, co negatywne, masz większe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiegokolwiek powodu. Chociaż nowe badania nie dowiodły wpływu optymizmu na długowieczność, pokazały, że negatywne nastawienie do świata realnie skraca życie.
Kolejne badania potwierdzają ostrzeżenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące związku pomiędzy jedzeniem przetworzonego mięsa i podwyższonego ryzyka rozwoju różnych form raka. Teraz ustalono, że takie produkty sprzyjają pojawieniu się raka piersi.
Co czwarty polski przedsiębiorca nie założyłby firmy drugi raz – wynika z badania Keralla Research, które przeprowadzono na zlecenie Rzetelnej Firmy. Prawie 60 procent z grupy rozczarowanych właścicieli firm chciałoby przejść na etat i pracować u kogoś innego.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Rutgers Robert Wood Johnson Medical School wykazują, że statyny przepisywane w celu obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszające ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu, poprawiają też erekcje mężczyzny.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami