Liczba wyników: 1592
Jak wynika z badań hiszpańskiej fundacji BBVA, Polacy, obok Hiszpanów i Włochów, należą do europejskich narodów o najmniejszej wiedzy naukowej.
Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.
Niektórzy pacjenci czują się lepiej po zażyciu leku, nawet jeśli dany farmaceutyk w istocie nie wykazuje działania leczącego określoną dolegliwość. To efekt placebo. Istnieje jednak druga strona siły sugestii: u chorych mogą wystąpić objawy choroby i skutki uboczne tylko dlatego, że im o nich powiedziano.
Wytwórnia Warner Bros. postanowiła przenieść datę premiery nowej wersji "Wielkiego Gatsby'ego" z 25 grudnia 2012 roku na lato 2013.
Wstrząsy mózgu, a nawet lżejsze urazy głowy mogą przyspieszać naturalny proces starzenia się mózgu poprzez szybsze zaburzenia na szlakach sygnałowych w porównaniu do mózgów osób, które nigdy nie doświadczyły podobnych zdarzeń.
Starsze kobiety, które jedzą dużo węglowodanów, mogą mieć zwiększone ryzyko wystąpienia mniej powszechnej, ale zabójczej formy raka piersi.
Samotność jest głównym czynnikiem ryzyka problemów zdrowotnych, takich jak choroby układu krążenia i choroba Alzheimera, a nawet przedwczesnej śmierci osób starszych. Jednakże, sposobem na pozbycie się poczucia alienacji może być medytacja.
Kobiety doświadczające niewyjaśnionego zmęczenia mogą zyskać energię dzięki suplementacji żelazem, nawet jeśli nie zdiagnozowano u nich niedokrwistości.
Starsze osoby pijące nadmierne ilości alkoholu, przyśpieszają u siebie rozwój zaburzeń poznawczych, wynika z badań przedstawionych na międzynarodowej konferencji Stowarzyszenia Alzheimerowskiego w Vancouver.
Jedzenie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych jest dobre dla mózgu i serca. Tzw. „dobre" tłuszcze zaś, tj. nienasycone, wspomagają funkcje umysłu.