Liczba wyników: 1495
Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.
Twórcy Ksiegi Guinness World Records oficjalnie uznali 114 -letnią Marię Gomes Valentimza najstarszą żyjącą osobę na świecie.
Żurawina pomaga leczyć problemy z pęcherzem, odkaża gardło oraz jamę ustną, przyspiesza neutralizację trucizn w organizmie, zawiera silne antyoksydanty, jest źródłem wielu witamin i minerałów.
Jeśli czasem nachodzi Cię ochota na kolejną przekąskę, a chcesz uniknąć dodatkowych kilogramów i wyrzutów sumienia, to „Zasada Pistacji" jest rozwiązaniem właśnie dla Ciebie.
Już łyżeczka czarnego ryżu - odmiany azjatyckiej - zawiera więcej związków prozdrowotnych niż ekwiwalent tzw. „super jedzenia" (superfoods).
Wielu ludzi słyszy w mediach, że stosowanie zdrowej diety jest banalne. Wystarczy zrezygnować z zbyt tłustych i zawierających duże ilości węglowodanów produktów, a jeść jak najwięcej warzyw oraz owoców i wszystko będzie dobrze - nagrodę stanowić ma lepsze samopoczucie i zgrabniejsza sylwetka. A jednak łatwo o pomyłki, bowiem dziedzina zagadnień dietetycznych obrosła w rozmaite mity.
Wielkanoc należy do najpopularniejszych i powszechnie celebrowanych świąt w naszym kraju. Malowanie pisanek, święcenie pokarmów, polewanie się wodą to dla Polaków niezbywalne elementy czczenia Świąt Wielkanocnych. Uroczyście obchodzi je jednak cały świat chrześcijański, a każdy kraj wypracowuje odmienne tradycje.
Do niedawna wszystko było proste. Po luksusowe, „świąteczne" zakupy szło się do delikatesów, aby kupić coś tanio - do dyskontów. Jednak od kilku lat sytuacja dynamicznie się zmienia - z korzyścią dla konsumentów.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Pełen przysmaków stół wielkanocny to prawdziwy test dla wszystkich zrzucających kilogramy. Żelazna konsekwencja, konieczna przy każdej diecie, przynajmniej dwa razy do roku wystawiana jest na ciężką próbę. Co zrobić, aby jeden dzień świątecznego obżarstwa nie zniweczył miesięcznego wysiłku?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami