Liczba wyników: 3720
Zidentyfikowano mechanizm biologiczny, który wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie odczuwają ból brzucha przy jedzeniu określonych produktów. Dzięki temu jest szansa na skuteczniejsze leczenie zespołu jelita drażliwego i innych nietolerancji pokarmowych.
Praktykowanie medytacji ma związek z niższym ryzykiem sercowo-naczyniowym.
Kakao sprawia, że nasz mózg lepiej pracuje, mówią uczeni z University of Birmingham.
Badanie z udziałem niemal 1,5 ludzi pokazuje, że osoby o dobrym zdrowiu układu sercowo-naczyniowego w wieku średnim, miały niższe ryzyko demencji w późniejszym życiu, mówią uczeni z Karolinska Institutet w Sztokholmie.
Choroba dziąseł jest istotnym czynnikiem ryzyka zespołu metabolicznego, grupy schorzeń zwiększających ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Po raz pierwszy dopuszczono do sprzedaży mięso hodowlane, produkowane w bioreaktorach bez uboju zwierzęcia. Eksperci uważają, że to przełomowy moment w przemyśle mięsnym
Osoby o najzdrowszym śnie miały o 42 proc. niższe ryzyko niewydolności serca, niezależnie od innych czynników, w porównaniu z ludźmi najsłabiej sypiającymi.
Jaja smażone lub gotowane to popularne na całym świecie danie podawane w ramach śniadania. Jednak korzyści zdrowotne z takiego posiłku mogą być przyćmione zagrożeniami - badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że nadmierna ilość jaj w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy.
Regularne stosowanie leków przeciwrefluksowych - inhibitorów pompy protonowej (IPP) - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Potomstwo matek prowadzących zdrowy tryb życia dla serca doświadcza chorób układu sercowo-naczyniowego niemal dziesięć lat później w porównaniu do osób, których matki o siebie nie dbały.