Liczba wyników: 3391
Warto dbać o różnorodność swoich posiłków. Monotonia żywieniowa może prowadzić do niedoborów witamin, minerałów i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak w zapracowanym świecie znaleźć czas na zdrowsze odżywianie? Poniżej kilka wskazówek.
Pełnoziarniste produkty, mogą zmniejszyć ryzyko raka wątroby, mówią uczeni z Harvard Medical School w Bostonie.
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.
W profilaktyce osteoporozy kluczowe znaczenie odgrywa wapń i witamina D3. Dzięki ich suplementacji wzmocnimy kości, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo groźnych złamań.
W Polsce udary mózgu są trzecią co do częstości występowania przyczyną śmierci i pierwszą niepełnosprawności u osób po 40. roku życia. Schorzenie to występuje u około 70 000 Polaków rocznie. Z badania „Zdrowa ONA" wynika, że 70% Polaków wie, czym jest udar mózgu. Czy posiadana wiedza jest zgodna z rzeczywistością? Wspólnie z ekspertami programu „Zdrowa ONA" neurologiem i neuropsychologiem przedstawiamy najważniejsze fakty i obalamy najczęstsze mity dotyczące udarów mózgu.
Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Karmienie psa surowym mięsem może być niebezpieczne i dla niego, i dla właściciela, wynika z nowych szwedzkich badań.
Znana już ze szkoły podstawowej liczba π (pi) ma swoje święto - poświęcono jej 14 marca. Datę wybrano nieprzypadkowo - jej zapis bowiem: 3,14 jest jej najpowszechniej znanym przybliżeniem. Po raz pierwszy "Dzień liczby π" obchodzono w 1988 roku.
Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju wód butelkowanych. Na ich opakowaniach pojawiają się napisy: mineralna, źródlana, stołowa. Co one oznaczają? Które z tych wód są naturalne i bardziej wartościowe? Warto wiedzieć, czym się różnią, żeby wybrać tę najodpowiedniejszą dla siebie.
BMI, czyli Body Mass Index (wskaźnik masy ciała) jest wartością obliczaną przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wzrostu podanego w metrach. Ma on określić, czy nasza waga jest odpowiednia, czy też powinniśmy schudnąć lub nabrać dodatkowych kilogramów. Coraz częściej jednak eksperci wskazują, że choć BMI łatwo obliczyć, to jednak nie podaje on rzetelnych informacji na temat stanu organizmu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami