Liczba wyników: 3293
Co najmniej 30 proc. pacjentów w polskich szpitalach jest niedożywionych. Aby prawidłowo zdiagnozować pacjenta wymagane jest przeprowadzenie oceny stanu odżywienia oraz wypełnienie odpowiednich dokumentów takich jak skala NRS, która ocenia ryzyko wystąpienia niedożywienia. Jak pokazuje najnowszy raport „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach” Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu prawie 60 proc. pacjentów badanych skalą NRS nie otrzymało zalecanego żywienia.
Naukowcy z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) w Heidelbergu odkryli białko, które jest kluczowym elementem w procesie starzenia się. U wielu organizmów żywych, w tym u ludzi, ma ono główny wpływ na cały mechanizm, wyznaczając długość życia.
Według niemieckich uczonych, warto polecać wypijanie czterech kawy dziennie, szczególnie seniorom. Dzięki temu będą mieli silniejsze serca.
Mówi się, że twarz ozdobiona piegami jest niczym gwiaździste niebo. Dlatego nie wstydzą się ich takie gwiazdy, jak Julia Roberts, Julian Moore, czy Katarzyna Dowbor. Jednak piegom warto przyglądać się nie tylko ze względu na ich urodę, ale również na nasze zdrowie.
Węglowodany otaczają Cię wszędzie i nie jesteś w stanie się od nich uwolnić. Jednocześnie wpływają negatywnie na Twoją wagę. Dlatego też należy nauczyć się osiągnąć równowagę w ich spożywaniu.
Od czasu do czasu każdy z nas o czymś zapomina, a u niektórych zapominalstwo jest wręcz nagminne. Co więcej, upływ lat nie pomaga zachować pełnych możliwości pamięci. Badania pokazują jednak, że dieta i inne elementy stylu życia pomagają poprawić pamięć w dojrzałym i starszym wieku - oto kilka wskazówek, jak bez sztucznych wspomagaczy wzamcniać pamięć.
Czerniak jest jednym z kilkudziesięciu nowotworów złośliwych skóry, ale jednym z najbardziej agresywnych. Dane z Krajowego rejestru nowotworów wskazują, iż czerniak coraz częściej występuje u młodych ludzi w wieku 20-44 lata, a w szczególności wśród kobiet.
Al Pacino dołączył do obsady najnowszego filmu Quentina Tarantino "Once Upon a Time in Hollywood".
Od wielu lat badania dotyczące żywienia podkreślają jego wpływ na jakość naszego życia oraz codzienne funkcjonowanie. Niewiele osób przy wyborze posiłku bierze pod uwagę jego kolor bądź zastanawia się nad wartościami, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zatem czy barwa naszego posiłku ma znaczenie?
Ile warzyw spożywają Polacy, a ile zalecają instytucje zajmujące się żywieniem? Jak komponować posiłki, by realizować te zalecenia? Dlaczego warto jeść warzywa?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami