Liczba wyników: 2840
Zielone mięso, mleko matki ziemi, żywność jutra… tak nazywana jest spirulina – zielona, mikroskopijna alga, posiadająca więcej wartości odżywczych niż jakikolwiek inny produkt żywnościowy. Jej wartości prozdrowotnych nie sposób przecenić, dlatego warto poznać ją bliżej i na stałe włączyć do diety.
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
W tegorocznej edycji „Tygodnia Walki z Chorobami Tarczycy” tematem przewodnim są zaburzenia funkcjonowania tego organu u dzieci. Na stronie kampanii można od dziś wykonać test wiedzy dotyczący chorób tarczycy u dzieci i niemowląt. W edukacji zarówno starszych jak i młodszych wykorzystane zostały rysunkowe postaci motylków – Hyper i Hypo. Patronat nad kampanią objęły Polskie Towarzystwo Endokrynologiczne i Polskie Towarzystwo Tyreologiczne.
Herbata to pyszny napar, który występuje w wielu smakach i odmianach. Niewiele osób wie, co kryje się za jego czasem nieco egzotycznymi nazwami. Wyjaśniamy, czym charakteryzują się poszczególne gatunki herbat. Tym razem przybliżymy trzy popularne gatunki herbat: Darjeeling, Earl Grey oraz English Breakfast.
Amerykańscy badacze nie mają dla nas dobrych wieści - jedzenie ziemniaków cztery razy w tygodniu zwiększa ryzko nadciśnienia u kobiet, a warzywa te stanowią przecież jeden z najpopularniejszych składników rodzimej kuchni.
Gdzie jest mięsień sukcesu? Dlaczego Amerykanie nie ćwiczą? Ile robimy kroków dziennie? I wreszcie czy spacer jest dobry na wszystko? Poszukaliśmy odpowiedzi na te i inne pytania. Chodzi przecież o nasze zdrowe.
Nasze organizmy nie produkują samodzielnie witaminy C (kwasu askorbinowego), dlatego tak często słyszymy zalecenia, aby dostarczać ją sobie każdego dnia wraz z pożywieniem. Jednak nie tylko dobrze zbilansowana dieta może pomóc nam wykorzystać jej cenne właściwości. Równie istotna jest witamina C zawarta w kosmetykach, zwłaszcza gdy obserwujemy u siebie oznaki starzenia się skóry – przebarwienia, utratę elastyczności, jędrności i zdrowego kolorytu.
Przestępcy działający metodą „na wnuczka” nie mogą czuć się bezkarnie. Efektem intensywnej pracy warszawskich policjantów było błyskawiczne ustalenie i zatrzymanie osób wyłudzających pieniądze. Od początku tego roku stołeczni funkcjonariusze zatrzymali już 14 osób podejrzanych o oszukanie starszych osób. Wobec 12 z nich sąd zastosował tymczasowy areszt. Za oszustwo grozi kara do 8 lat pozbawienia wolności.
Codzienna pielęgnacja ma ogromną moc, dotyczy to również profilaktyki higieny jamy ustnej. Właściwe i systematyczne dbanie o zęby, to nie tylko gwarancja pięknego uśmiechu i świeżego oddechu, lecz także ochrona przed wieloma chorobami.
Każdemu z nas zapewne nie raz zdarzyło się zatrzymać nad kartą dań w restauracji przez dłuższą chwilę, w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, co kryje się pod wyjątkowo dla nas brzmiącą nazwą potrawy. W takich momentach, z jednej strony odczuwamy ciekawość, ale z drugiej obawę: jak się tę nazwę wymawia? Czym to się je? A jak to smakuje? Te i inne pytania budzić mogą w nas wątpliwości, ale do zdobycia na nie odpowiedzi przygotować się możemy znacznie wcześniej, dokładnie sprawdzając co kryje się pod nazwami dań o obcojęzycznym brzmieniu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami