Liczba wyników: 3336
W Polsce udary mózgu są trzecią co do częstości występowania przyczyną śmierci i pierwszą niepełnosprawności u osób po 40. roku życia. Schorzenie to występuje u około 70 000 Polaków rocznie. Z badania „Zdrowa ONA" wynika, że 70% Polaków wie, czym jest udar mózgu. Czy posiadana wiedza jest zgodna z rzeczywistością? Wspólnie z ekspertami programu „Zdrowa ONA" neurologiem i neuropsychologiem przedstawiamy najważniejsze fakty i obalamy najczęstsze mity dotyczące udarów mózgu.
Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Karmienie psa surowym mięsem może być niebezpieczne i dla niego, i dla właściciela, wynika z nowych szwedzkich badań.
Znana już ze szkoły podstawowej liczba π (pi) ma swoje święto - poświęcono jej 14 marca. Datę wybrano nieprzypadkowo - jej zapis bowiem: 3,14 jest jej najpowszechniej znanym przybliżeniem. Po raz pierwszy "Dzień liczby π" obchodzono w 1988 roku.
BMI, czyli Body Mass Index (wskaźnik masy ciała) jest wartością obliczaną przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wzrostu podanego w metrach. Ma on określić, czy nasza waga jest odpowiednia, czy też powinniśmy schudnąć lub nabrać dodatkowych kilogramów. Coraz częściej jednak eksperci wskazują, że choć BMI łatwo obliczyć, to jednak nie podaje on rzetelnych informacji na temat stanu organizmu.
Potrzeba odczuwania słodkiego smaku jest naturalna dla człowieka. Nic więc dziwnego, że słodycze tak bardzo nas kuszą i że tak trudno jest nam z nich zrezygnować. Paradoksalnie, im bardziej odmawiamy sobie słodkich pokarmów, tym większy mamy na nie apetyt. Czy jednak konieczna jest rezygnacja ze wszystkiego, co słodkie? Postanowiliśmy zmierzyć się z najpopularniejszymi obiegowymi mitami na temat słodyczy.
Wraz z nadejściem wiosny zrzucamy zimowe czapki z głów i eksponujemy nasze fryzury, których stan często nie do końca jest zadowalający. Włosy są suche, łamliwe, a ich stylizacja to nie lada wyzwanie. Co wtedy? Pogoda jest już iście wiosenna, dlatego najwyższy czas na zmiany w sposobie ich pielęgnacji. Radzimy jak ujarzmić wiosenną fryzurę i spowodować, by imponowała świeżością.
Wraz z upływem czasu zmienia się wrażliwość na emocje. Badacze z McLean Hospital w Belmont mówią, że osoby w młodszym wieku bardziej koncentrują się na negatywnych emocjach, starsi zaś są wrażliwsi na te pozytywne.
Marzec i kwiecień to te miesiące w roku, kiedy organizm jest szczególnie osłabiony – o objawy przesilenia wiosennego, będącego wynikiem niedoboru witamin, nietrudno. Właśnie w tym czasie potrzebujemy prawdziwego zastrzyku naturalnych składników. Z pomocą przychodzi nam promowana przez gwiazdy fitness – super żywność. Proponujemy ją w wersji po polsku.
Kiedy spada poziom określonych składników pokarmowych, w tym glukozy, informacja o tym jest przesyłana do mózgu, a następnie wywoływane jest uczucie głodu, które prowadzi do zachowań ukierunkowanych na poszukiwanie czegoś do jedzenia. Ten mechanizm jednak nierzadko ulega zaburzeniom, co sprzyja nadawdze i otyłości.