Liczba wyników: 2709
Przełomowe badania przeprowadzone na University of Huddersfield pokazują, że chłodzenie skóry głowy fizycznie chroni mieszki włosowe przed chemioterapią.
Osoby z niedoborem witaminy D mogą być znacznie bardziej narażone na rozwój cukrzycy, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską, szczególnie bogatą w zielone warzywa liściaste i ubogą w mięso, są częściej zachowują dobrą kondycję psychiczną w późniejszym życiu.
Pacjenci z nieaktywnym rakiem, którzy są po terapii antynowotworowej, są również narażeni na znacznie wyższe ryzyko ciężkiej formy COVID-19.
Eksperci z University of Alabama w Birmingham radzą, jak spowolnić starzenie się i zwiększyć poczucie własnej wartości dzięki zachowaniu młodego wyglądu.
Ludzie mieszkający na większych wysokościach rzadziej umierają z powodu choroby niedokrwiennej serca i żyją dłużej niż inni.
Dodawanie do swojego jadłospisu produktów tzw. „zachodniej diety", może zmniejszyć poznawcze korzyści zyskiwane dzięki diecie śródziemnomorskiej.
Alkohol może spowalniać trawienie po obfitym, kalorycznym posiłku, ale nie wywołuje objawów niestrawności, takich jak zgaga, odbijanie się i wzdęcia, wynika z badań opublikowanych w British Medical Journal.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
W przypadku seniorów taniec to nie tylko rozrywka, ale też aktywność terapeutyczna. Pracownicy University of Missouri pokazali, że udział w terapii opartej na tańcu może poprawić równowagę i zdolność chodzenia osób starszych. Z kolei lepsza funkcjonalność wśród seniorów może zmniejszyć ryzyko upadku i poważnych obrażeń.