Liczba wyników: 5596
Jeśli chodzi o twoje zdrowie, gotowość do udzielenia wsparcia współmałżonkowi, przyjaciołom, czy rodzinie może być równie ważna jak otrzymanie pomocy, mówią uczeni.
Psychologowie zauważają, że osoby, które opierają swoją wartość na sukcesie finansowym, często czują się samotne w życiu codziennym. Teraz eksperci z Uniwersytetu w Buffalo i Harvard Business School postawili sobie za zadanie lepsze zrozumienie przyczyn tego związku.
Jedzenie awokado w ramach codziennej diety może poprawić zdrowie jelit, mówią eksperci z Uniwersytetu Illinois.
Otyłe myszy karmione dietą wysokotłuszczową raz w tygodniu otrzymywały prednizon i okazało się, że dzięki temu poprawiła się ich wytrzymałość wysiłkowa, zwiększyła beztłuszczowa masa ciała i zwierzęta straciły na wadze oraz zyskały na sile. U gryzoni odnotowano też zwiększony metabolizm mięśni.
Znajdujący się w winie związek o nazwie resweratrol może sprzyjać zmniejszeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Naukowcy z Indiana University School of Medicine ustalili, że niacyna powstrzymuje rozwój choroby Alzheimera.
Zastąpienie soli kuchennej przyprawami o niższej zawartości sodu (np. solą potasową) obniża ryzyko udaru u osób z nadciśnieniem lub wcześniejszym udarem.
Podczas pandemii COVID-19 dystans społeczny był jednym z narzędzi ograniczania rozprzestrzeniania się choroby. Jednak nowe dane pokazują jednoczesny wzrost ryzyka chorób serca o 27 proc. u kobiet po menopauzie, które zmagają się z izolacją społeczną i samotnością.
Jedzenie jagód może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Wysiłek fizyczny może przerwać błędne koło stanu zapalnego wywołanego długotrwałym COVID-19, które może prowadzić do rozwoju cukrzycy i depresji kilka miesięcy po pozbyciu się wirusa.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami