Liczba wyników: 5880
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Osoby z wyższym poziomem metali we krwi i moczu mogą być bardziej narażone na stwardnienie zanikowe boczne (amyotrophic lateral sclerosis, ALS) i śmierć z jego powodu, ostrzegają eksperci z University of Michigan.
Dieta zawierająca codzienną dawkę pistacji może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc i inne rodzaje nowotworu.
Częstotliwość wypróżnień jest wskaźnikiem długotrwałego stanu zdrowia, mówią eksperci z Institute for Systems Biology.
Trening uważności może doprowadzić do doświadczenia odcieleśnienia i jedności - tak zwanych odmiennych stanów świadomości. Takie doświadczenia mogą być bardzo pozytywne, nie zawsze jednak tak się dzieje.
Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia (National Institutes of Health, NIH) podaje, że codzienne przyjmowanie suplementu zawierającego witaminy i minerały o działaniu przeciwutleniającym spowalnia rozwój późnego stadium suchej formy zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD). To może pomóc osobom w późnym stadium choroby zachować widzenie centralne.
Spożycie surowego mleka krów zarażonych grypą H5N1 przez zwierzęta stwarza ryzyko zakażenia i rodzi pytania dotyczące potencjalnego zagrożenia u ludzi.
Aż połowa starszych pacjentów przyjmowanych do szpitali i innych placówek opieki zdrowotnej jest niedożywiona. Ma to poważne konsekwencje dla danej osoby w postaci niepotrzebnego cierpienia, gorszej jakości życia i wyższego ryzyka przedwczesnej śmierci. Dostarczanie odpowiedniej ilości i jakości składników odżywczych może złagodzić te problemy.
Warto aktywnie gospodarować i planować swój czas wolny, aby zapewnić sobie szczęśliwą i satysfakcjonującą emeryturę, radzi Wei-Ching Wanga z Uniwersytetu I-Shou na Tajwanie.