Liczba wyników: 3720
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.
Jedzenie tłustych ryb zwiększa ilość i wielkość cząstek HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Takie zmiany są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
W dzisiejszym świecie wygląd ciała może mieć silny wpływ na nasze wybory i zachowania, szczególnie te związane z dietą. Taki obraz jest czasem kształtowany lub zniekształcany przez wiele czynników, w tym obrazy z mediów, relacje, a nawet nasze nastroje. Jak mówią uczeni z Uniwersytetu Stanowego Florydy jeden, siłą napędową chęci, by przejść na dietę może być atrakcyjność partnera.
Aktywny tryb życia wiąże się z mniejszym ryzykiem natychmiastowej śmierć z powodu zawału serca, czytamy w czasopiśmie wydawanym przez European Society of Cardiology.
Naucz się relaksować. Długotrwały stres jest naprawdę niebezpieczny dla zdrowia i życia. Przedłużające się odczuwanie stresu zwiększa ryzyko zawału.
Chociaż dużo się mówi o szkodliwym działaniu promieni słonecznych, nie warto zupełnie unikać słońca. Właściwie, szczególnie seniorom może brakować dobroczynnego wpływu światła. Dłuższa ekspozycja na promienie słoneczne może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę u ludzi starszych.
Aktywność fizyczna nie uchyla negatywnego wpływu nadwagi na serce.
Zmarszczki to nie tylko oznaka postarzania się naszego wyglądu, okazuje się, że ich ilość może również oznaczać zagrożenie określonymi chorobami.
Seniorzy, którzy unikają aktywności fizycznej i stosują dietę o dużej ilości soli, nie tylko częściej chorują na serce, ale też mają kłopoty poznawcze.
W badaniach na muszkach owocowych odkryto, że szeroki wybór produktów może przyspieszyć starzenie się i skrócić życie owadów.