Liczba wyników: 4023
Pomiar kilkudziesięciu rodzajów tłuszczów we krwi pomaga cenić ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia w przyszłości.
Wszyscy w napięciu obserwujemy rosyjską napaść na Ukrainę. Już widać pierwsze przerażające zniszczenia. Wojna ma wielorakie tragiczne skutki, w tym - jak się okazuje - niszczy nasze zdrowie także w dłuższej perspektywie. Życie w strefie wojennej wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału serca i udaru wśród cywilów, także wiele lat po zakończeniu konfliktu.
Odczuwanie zmęczenia z powodu wykonywania niektórych czynności jest wskaźnikiem ryzyka zgonu w ciągu okresu krótszego niż trzy lata, odkryto na University of Pittsburgh.
Ludzie sędziwi spokojniej odchodzą we własnym domu lub w domu opieki niż w szpitalu, mówią eksperci z University of Cambridge.
Zdrowszy styl życia wiąże się z niższym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych. Co ciekawe, związek ten nie zależy od tego, czy dana osoba posiada określoną formę genu APOE, który sprzyja rozwojowi demencji.
Mężczyźni w średnim wieku, którzy zmagają się z lękami i niepokojem oraz często się zamartwiają, mogą być narażeni na wyższe ryzyko zachorowania na choroby serca, udar i cukrzycę typu 2 wraz z wiekiem.
Przyrost masy ciała wywołuje uczucie przygnębienia i niskiej samooceny wśród mężczyzn w średnim wieku, ale jest także postrzegane jako nieunikniona konsekwencja obowiązków rodzinnych i zawodowych.
Przekonanie, że dobre samopoczucie może być dobre dla zdrowia, nie jest nowe, postanowiono jednak naukowo sprawdzić, na ile można je uznać za uprawomocnione. Przejrzano wyniki badań dotyczącego tego, jak pozytywne emocje mogą wpływać na wyniki zdrowotne w późniejszym okresie.
Suplement opracowany dla wspomagania naturalnych procesów organizmu wydaje się poprawiać wytrzymałość mięśni i funkcje mitochondriów. Urolityna A może pomóc wzmocnić lub przedłużyć aktywność mięśni u osób starzejących się lub cierpiących na choroby utrudniające aktywność fizyczną.
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami