Liczba wyników: 5036
Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w konsekwencji – do lepszego samopoczucia. W jaki sposób? Nasza dieta bezpośrednio wpływa na pracę jelit, a zgromadzonym w nich bakteriom służą tzw. prebiotyki, zawarte głównie w świeżych warzywach i owocach. Warto zatem jeść je codziennie w odpowiedniej ilości.
Najnowsze alarmujące dane wskazują, że aż 65% Polaków od ponad roku nie było u okulisty. Społeczeństwo wyraźnie nie zdaje sobie sprawy z konieczności badania oczu. Dzięki niemu możliwe jest nie tylko wykrycie wady wzroku, ale również wielu chorób układu krążenia, cukrzycy czy chorób układu krwionośnego, takich jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca czy anemia. Dno oka często określane jest jako pomniejszony obraz naczyniowego układu krążenia, dlatego jego systematyczna kontrola umożliwia wykrycie wad wzroku, a oprócz tego zdiagnozowanie dysfunkcji układu sercowego-naczyniowego.
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania. Zbilansowana i prawidłowa dieta, to spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, w tym najważniejszego – pierwszego śniadania. Regularne spożywanie śniadań wspiera harmonijny rozwój, wspomaga koncentrację, przez co pozwala osiągać lepsze wyniki w pracy i nauce. Prawidłowe śniadanie powinno dostarczać 20-25% potrzebnej organizmowi energii.
Powstawaniu tych schorzeń sprzyjają siedzący tryb życia, nieodpowiednia dieta oraz niski poziom higieny osobistej. To główni „sprawcy” problemu sporej grupy mężczyzn w każdym wieku – dolegliwości błony śluzowej odbytu. Panowie niechętnie mówią o tych schorzeniach, ale objawów tych chorób nie powinni lekceważyć. Jak im zapobiegać i jak leczyć?
W sezonie 2015/2016 od września do stycznia zanotowano łącznie ponad 1,6 miliona przypadków zachorowań na grypę. Prawie 80 proc. Polaków próbuje leczyć się na własną rękę. Z reguły zapominamy, że najlepsza jest profilaktyka – duża dawka witaminy C, sen, zbilansowana dieta i trochę ruchu. Jak wzmocnić odporność zimą?
Społeczeństwa na całym świecie szybko się starzeją, a wśród osób starszych obserwuje się zwiększoną częstość występowania objawów depresyjnych w późnym wieku. Okazuje się, że takie zjawisko można by relatywnie łatwo osłabić - dieta stosowana w średnim wieku może mieć wpływ na samopoczucie psychiczne w starszych latach.
Rak jelita grubego i okrężnicy jest dość powszechny w starzejących się populacjach. Według World Cancer Research Fund to trzeci najczęściej występujący nowotwór u mężczyzn i drugi najczęściej diagnozowany u kobiet. W ubiegłym roku odnotowano ponad 1,8 miliona nowych przypadków tej choroby. Dieta ma ogromne znaczenie dla ochrony przed tym rakiem - zobacz, co jeść, a czego unikać.
Od czasu do czasu każdy z nas o czymś zapomina, a u niektórych zapominalstwo jest wręcz nagminne. Co więcej, upływ lat nie pomaga zachować pełnych możliwości pamięci. Badania pokazują jednak, że dieta i inne elementy stylu życia pomagają poprawić pamięć w dojrzałym i starszym wieku - oto kilka wskazówek, jak bez sztucznych wspomagaczy wzamcniać pamięć.
Nadwaga i otyłość rozwija się, gdy dopływ energii do organizmu przekracza jej wydatki, czyli gdy zjadamy więcej, niż tego wymaga nasz poziom aktywności. Jednak dieta i aktywność fizyczna to nie wszystko - dodatkowym czynnikiem może być niedobór snu, który prowadzi do rozregulowania apetytu i nadmiernego objadania się. Okazuje się, że już nawet jedna nieprzespana noc ma związek z przybieraniem na wadze.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia