Liczba wyników: 13677
W zdrowym ciele zdrowy duch – ale nie wszyscy z nas wiedzą, że na kondycję całego naszego organizmu wpływa także stan uzębienia. Dlatego jeśli zauważymy niepokojące objawy w jamie ustnej, lepiej nie zwlekajmy z wizytą u dentysty. Zaniedbanie nawet pozornie niegroźnego ubytku może spowodować poważne problemy z sercem, nerkami czy układem pokarmowym.
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.
Alec Baldwin planuje po raz drugi stanąć na ślubnym kobiercu. W weekend jego oświadczyny przyjęła 28-letnia Hilaria Thomas.
Wielkanoc to dla chrześcijan święto najważniejsze - celebrowanie zwycięstwa nad śmiercią i radość z obietnicy życia wiecznego. Jednocześnie to okres radości z nadejścia wiosny i rozkwitu przyrody po zimowym „śnie". Ze względu na to wśród symboli wielkanocnych są rzeczy związane z odradzaniem się, wzrostem, rozwojem i oczyszczeniem.
W 2013 r. naziemna telewizja cyfrowa zastąpi dotychczas nadawany w Polsce sygnał analogowy. Proces cyfryzacji trwa, zatem musimy już teraz przygotować się na zmiany dotyczące odbioru programów telewizyjnych. Podstawowych porad dotyczących zrozumienia procesu i zapoznania się z wszelkimi zasadami nowej emisji cyfrowej udziela ekspert firmy DIGIB Polska, Bartosz Kononiuk.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Uczeni ogłosili, że odkryli klucz do zrozumienia rozwoju męskiej łysiny. Zidentyfikowali biologiczny mechanizm odpowiadający za przerzedzanie i utratę włosów.
Osoby starsze o najwyższym stężeniu we krwi kwasów tłuszczowych omega-3, były o 30% mniej narażone na rozwój nieregularnego bicia serca w porównaniu do rówieśników z najniższym poziomem opisywanych związków we krwi.
19 marca, w Sali Kongresowej w Warszawie odbył się kongres Uniwersytetów Trzeciego Wieku. Wydarzenie spotkało się z bardzo dużym zainteresowaniem nie tylko ze strony samych seniorów, ale także ze strony władz państwowych i samorządowych oraz świata nauki.
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.