Liczba wyników: 12932
Polskie Towarzystwo Alergologiczne w ramach Programu POLASTMA objęło patronat nad projektem naukowym, którego celem jest identyfikacja genetycznego podłoża astmy - zwłaszcza w jej ciężkiej postaci. Przedmiotem zainteresowania badaczy będzie również genetyczne uwarunkowanie oporności na stosowane leczenie.
Takie problemy zdrowotne w średnim wieku, jak wysokie ciśnienie krwi i cukrzyca mogą prowadzić do demencji. Nie mniej groźne okazuje się palenie papierosów, uważają Amerykańscy naukowcy.
Bóle reumatyczne dotykają zarówno ludzi starszych jak i młodych. Mają bardzo różne podłoże: mogą być okresowe, związane ze zmianami pogody lub wyziębieniem organizmu, jak również przewlekłe w postaci stanów zapalnych układu kostnego lub zwyrodnień. To właśnie z tymi drugimi najczęściej borykają się pacjenci, wymagający leczenia farmakologicznego a nawet chirurgicznego. Do domowych sposobów na radzenie sobie z bólami reumatycznymi należy używanie produktów z wełny.
Obok sloganu: „Pij mleko - będziesz wielki", z powodzeniem mógłby funkcjonować: „Pij mleko - będziesz długowieczny". Brytyjskie badania dowiodły, że osoby pijące mleko żyją dłużej.
Osoby owdowiałe lub rozwiedzione znacznie częściej cierpią z powodu różnorodnych chorób niż ci, którzy pozostają w trwałym związku - informują naukowcy z Uniwersytetu w Chicago oraz Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore.
Media znajdują się w swoistym klinczu - muszą sprostać współczesnemu dyktatowi newsa, który będzie się nadawał do odpowiedniego wyeksponowania, np. na czołówkach tabloidów - mówi socjolog, prof. Marek S. Szczepański. - Tzw. świńska grypa stała się takim newsem.
Chrapanie to poważna dolegliwość, dotykająca coraz więcej ludzi. Jego skutki mogą być bardzo poważne - zarówno społeczne, jak i zdrowotne. Niewiele osób wie, że w walce z chrapaniem pomocna może okazać się wizyta u stomatologa.
Pod pojęciem samokontroli kryją się zachowania umożliwiające kontrolowanie swojego stanu zdrowia i odpowiednie reakcje na zaobserwowane zmiany. Umiejętność samodzielnego oznaczania glikemii przez pacjentów z cukrzycą oraz trafne interpretowanie wyników stanowią podstawowy warunek poprawy leczenia.
Najczęściej nie kojarzymy sobie złego samopoczucia lub konkretnego schorzenia z pokarmami, które spożywamy na co dzień. Tymczasem jakość tego, co spożywamy ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, zarówno na poziomie psychicznym jak i fizycznym. Niestety, zwykle reakcja spowodowana pokarmem występuje z pewnym opóźnieniem, np. po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach i nie jest swoista - to znaczy, nie zawsze tak samo reagujemy na spożycie danego produktu. Stąd też eksperci w dziedzinie odżywiana określają czasem opisywane zjawisko ukrytą nietolerancją pokarmową.
Nieprawidłowa dyslokacja bardzo licznych placówek, duże zróżnicowanie w zakresie infrastruktury i wyposażenia, wieloletnie inwestycje centralne o dużym stopniu autonomii, odpływ personelu medycznego - to główne problemy opieki zdrowotnej na Dolnym Śląsku, wymienione w opracowaniu dostępnym na stronach dolnośląskiego Urzędu Marszałkowskiego.