Liczba wyników: 11969
Warto ostrożnie raczyć się ciemnymi napojami gazowanymi. Ich nadmiar może znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.
Warto widzieć „szklankę do połowy pełną", dzięki temu można liczyć na lepsze zdrowie, przekonują uczeni.
Zaburzenie lękowe uogólnione to poważna choroba i warto dowiedzieć się, jakie są jej symptomy i jak ją leczyć.
W dojrzałym wieku warto ograniczyć określone produkty, by zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, mówią badacze.
Jeśli jednym z postanowień noworocznych jest utrata na wadze, warto częściej pozostawiać samochód w garażu, proponują eksperci.
Warto wierzyć. Taki wniosek płynie nie tylko ze słynnego pascalowskiego zakładu: z badań wynika, że osoby religijne żyją dłużej.
Okres jesieni sprzyja zabiegom chirurgii naczyniowej, zwłaszcza jeśli problem dotyczy żylaków kończyn dolnych.Gdy temperatura zewnętrzna obniża się, zabiegi z zakresu leczenia układu żylnego dają lepszy efekt z uwagi na zmniejszenie przepływu krwi w warstwie skóry i tkanki podskórnej. Znacznie łatwiej jest również zastosować sie pacjentom do zalecenia noszenia specjalistycznych wyrobów uciskowych, co jest często nieodłącznym elementem terapii.
Grasica odgrywa zasadniczą rolę w rozwoju układu immunologicznego, bowiem wytwarza ważne komórki odpornościowe. Jednak stan tego kluczowego organu pogarsza się z wiekiem, a ponadto jest on podatny na uszkodzenia w wyniku transplantacji. Starzejąca się grasica często obniża odporność osób starszych na takie infekcje jak np. grypa, a chorzy poddani przeszczepowi szpiku kostnego, w ramach na przykład leczenia nowotworu krwi, mogą doznać uszkodzenia grasicy, co ma wpływ na układ immunologiczny.
Wiele powikłań w stosowaniu leków związanych jest z niekorzystnym działaniem żywności na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu - ostrzega Instytut Żywienia i Żywności. Niektóre z tych interakcji są bardzo groźne i mogą prowadzić nawet do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo hipotonii ortostatycznej. Interakcje leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia, wydłużyć okres hospitalizacji oraz w konsekwencji zwiększyć jego koszty.
O tym, że wiedzę warto poszerzać w każdym wieku, wiedzą polscy seniorzy chętnie korzystający z oferty edukacyjnej przygotowanej przez Uniwersytety Trzeciego Wieku. Kolejną placówką mającą umożliwić kształcenie bez względu na wiek jest utworzony przez Wyższą Szkołę Bankowości w Poznaniu Uniwersytet Każdego Wieku (UKW).