Liczba wyników: 1232
Około 60 proc. dorosłych Polaków cierpi na stres oraz zaburzenia lękowe przeplatane okresami depresji sezonowej. Ponad 40 proc. ma kłopoty z zaśnięciem i trudności z koncentracją uwagi następnego dnia. Prawie 2 miliony z nas choruje na serce. Większa cześć społeczeństwa lekceważy objawy, które wysyła organizm, uważając, że "to minie", a w wiecznym stresie żyją dzisiaj wszyscy. Najczęściej dopiero w szpitalu – większość pacjentów uzmysławia sobie, że można skutecznie zapobiegać wielu chorobom i dolegliwościom.
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Nadeszła jesień, wraz z nią wahania temperatur i słoty. Przy takiej pogodzie organizm staje się bardziej podatny na wszelkie infekcje. Stajemy się słabsi, często chorujemy. Istnieje jednak wiele sprawdzonych sposobów, aby także jesienią i zimą cieszyć się dobrym zdrowiem.
Wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie firmy Janssen – Cilag przez TNS OBOP dowodzą, że dla większości Polek klimakterium to „normalna rzecz, którą trzeba przejść”, ale owo „przechodzenie” nadal budzi w nas niepokój i lęk. Obawy rosną wraz z wiekiem ankietowanych kobiet: w grupie mającej od 18 do 40 lat, lęk przed klimakterium odczuwa 38 proc. badanych, a w grupie starszej ( 41-50 lat) aż 58 proc.
Chili prawdopodobnie nie tylko hamuje wzrost komórek nowotworowych w trzustce i posiada znane dietetykom właściwości pomagające spalać tkankę tłuszczową. Ostatnio australijscy uczeni odkryli kolejne dobroczynne działanie pikantnej przyprawy: regularne spożywanie papryki chili może pomóc osobom otyłym oraz cierpiącym na cukrzycę kontrolować poziom insuliny we krwi – nawet niewielka ilość przyprawy regularnie dodawana do posiłków może ułatwić tę kontrolę nawet o 60 procent.
Menopauzą (klimakterium) określa się etap przejściowy w życiu kobiety między wiekiem prokreacyjnym a początkiem starzenia się. Jest to proces naturalny i nieunikniony, a cechuje go dyskomfort, liczne niedogodności, kłopoty zdrowotne. Głównymi objawami klimakterium są: uderzenia gorąca, bóle głowy, uczucie zmęczenia, osłabienie pamięci, zaburzenie rytmu snu, bolesność stawów, kości, osteoporoza. Lista schorzeń wywołanych przez klimakterium jest długa, kobiety mogą jednak przeciwdziałać im z powodzeniem.
Czy opalanie się jest głupim i zupełnie nieodpowiedzialnym zachowaniem grożącym zachorowaniem na złośliwego czerniaka czy też przeciwnie – dbaniem o swoje zdrowie? Do czego potrzebna jest nam witamina D?
Rak piersi to najpowszechniejszy rodzaj nowotworu występujący u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwóry piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. Należy jednak pamiętać, iż 90 proc. wszystkich zmian w piersi to procesy nienowotworowe, co nie znaczy, że wolno je bagatelizować. Każda zmiana powinna być przebadana i skonsultowana z lekarzem.
Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków (FDA) zarejestrowała Gardasil, pierwszą i jedyną na świecie czterowalentną szczepionkę, zapobiegającą rakowi szyjki macicy oraz stanom przedrakowym szyjki macicy, pochwy i sromu powodowanym zakażeniem wirusami HPV (typ 16, 18).
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami