Liczba wyników: 5541
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Jedzenie kolacji późną porą może przyczynić się do przyrostu masy ciała i wzrostu poziomu cukru we krwi.
Grzyby mają wiele prozdrowotnych zalet. Nie tylko obniżają ryzyko zachorowania na raka i przedwczesnej śmierć, ale mogą też korzystnie wpływać na zdrowie psychiczne, mówią eksperci z Penn State.
Program redukcji stresu w oparciu o uważność (mindfulness-based stress reduction, MBSR) daje korzyści pacjentom z przewlekłym bólem i depresją, prowadząc do znacznego osłabienia dolegliwości bólowych, a także poprawy nastroju i zdolności funkcjonalnych
Poczucie szczęścia w życiu ma większy związek z tym, na ile jesteś szanowany/a i podziwiany/a przez otoczenie niż ze statusem majątkowym.
Podwyższone tętno spoczynkowe w starszym wieku może być czynnikiem ryzyka demencji, mówią pracownicy Karolinska Institutet w Szwecji
Ściślejsze przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci u osób z grupy powyżej 65 lat.
Około jedna na dwadzieścia osób w Szkocji, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2, pozbywa się choroby. Okazuje się, że w przypadku niektórych ludzi cukrzyca zanika bez udziału w programie dietetycznym i bez operacji bariatrycznej.
Seniorzy, którzy są społecznie odizolowani, częściej mają braki w uzębieniu i tracą zęby szybciej niż ci, którzy mają więcej interakcji społecznych.
Choroby serca mogą bezpośrednio powodować dysfunkcję mózgu i potroić ilość białka w mózgu sprzyjającego rozwojowi choroby Alzheimera.