Liczba wyników: 3338
Regularnie jedz orzechy włoskie - to pomoże ci obniżyć ryzyko sercowo-naczyniowe związane z nadciśnieniem.
Jeśli nie sypiasz odpowiednio długo, masz większy apetyt na niezdrowe, np. słodkie przekąski.
Kondycja wątroby decyduje o tym, ile mamy energii, ile ważymy, jak się czujemy – ale nie tylko. Narząd ten chroni nas przed toksynami i wytwarza życiodajne związki. Zbliżająca się majówka skłania do pytań – co jeść, czego unikać, aby utrzymać ten narząd w dobrym zdrowiu. O tych kwestiach mówi hepatolog Jan Gietka z Poradni Chorób Wątroby.
Kiedy jesteśmy zestresowani i sięgamy po „śmieciowe jedzenie", może to prowadzić do jeszcze większego przyrostu wagi.
Lepiej jest jeść warzywa niż mięso. Ułatwi to kontrolę ciśnienia krwi.
Nowy powszechnie używany test może nie wykryć cukrzycy, test starszy jest skuteczniejszy w tym zakresie, wynika z amerykańskich badań.
Jest przyczyną chorób serca, gdy występuje w nadmiarze. Problemy zdrowotne pojawiają się także przy jego deficycie. Cholesterol jest niezbędny dla organizmu. Potrzebujemy go do syntezy hormonów, witaminy D i produkcji kwasów żółciowych.
W niektórych przypadkach konieczne jest zażywanie leków, by obniżyć poziom cholesterolu, warto jednak pamiętać, że niektóre składniki dietetyczne także mają takie właściwości.
Zmiany stłuszczeniowe w naczyniach krwionośnych można stwierdzić już u 2-latków, a z wiekiem odkładanie złogów cholesterolowych nasila się. Zaburzenia przemian lipidów są najczęstszym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wykryć je może oznaczenie lipidogramu (profilu lipidowego) tj. cholesterolu całkowitego, jego frakcji i trójglicerydów.
Przyjmowanie witamin i minerałów z suplementów nie daje spodziewanego efektu w postaci lepszego zdrowia i zmniejszenia ryzyka przedwczesnej śmierci.