Liczba wyników: 2701
Wsparcie innych ma przeciwbólowe działanie, nawet bez kontaktu fizycznego czy rozmowy, mówią eksperci z Uniwersytetu Wysp Balearów.
Ludzie z nadwagą skracają swoją długość życia o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram nadmiernej wagi. Ci zaś, którzy nie przestają się dokształcać, żyją dłużej: za każdy rok spędzony na nauce pozaszkolnej można przydać sobie niemal rok życia.
Umiarkowane ilości alkoholu - czyli dziennie nie więcej niż jeden drink dla kobiet i dwa dla mężczyzn - wiążą się z niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia w porównaniu do całkowitej abstynencji lub nadmiaru napojów wyskokowych.
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Aktywność fizyczna daje większe szanse na lepsze zdrowie i zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci w przypadku seniorek. Ale nie muszą one codziennie robić 10 tysięcy kroków - najnowsze badania wskazują, że już połowa tej liczby zwiększa szanse na dłuigowieczność.
Kobiety, które spędzają wiele godzin w pracy, mogą mieć poważne kłopoty zdrowotne - znacznie częściej dotyczą je choroby serca i rak.
Sprawność fizyczna jest istotniejsza dla poprawy stanu wątroby u pacjentów ze stłuszczeniem tego organu niż utrata masy ciała.
Jedzenie określonych składników odżywczych wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Okazuje się jednak, że jest tu jeden warunek: źródłem składników odżywczych musi być żywność, a nie suplementy.
Popularny lek przeciwbiegunkowy, loperamid, może być stosowany do wywoływania śmierci komórek w liniach komórkowych glejaka. Teraz rozszyfrowano mechanizm tego działania i jest szansa na nowe strategie leczenia.
Pandemia sprawiła, że musieliśmy zrezygnować z przyjemności jedzenia „na mieście", co dla branży gastronomicznej jest fatalną wiadomością, ale może mieć też pewne pozytywne skutki - okazuje się, że domowe jedzenie sprzyja zdrowiu, a częste spożywanie posiłków poza domem jest związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami