Liczba wyników: 1592
Preparaty z nowoczesnych typów lnu są sposobem na antybiotykooporne mikroorganizmy. Naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego skupieni w Fundacji Linum wykorzystują naturalne właściwości lnu do produkcji alternatywnego antybiotyku.
Kombinacja kilku zdrowych zachowań, takich jak niepalenie papierosów, umiarkowane spożycie alkoholu, aktywność fizyczna oraz codzienne jedzenie owoców i warzyw sprawia, że ma się duże szanse na zdrowy proces starzenia się.
Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Nowe badania sugerują, że potrawy typu fast-food serwowane jako śniadanie wykazują bezpośredni negatywny wpływ na naczynia krwionośne.
Niestosowanie się pacjentów do zaleceń lekarskich to problem na skalę europejską, wg doniesień WHO dotyczy ponad połowy chorych. Na czele listy przyczyn tego zjawiska znajduję się nieprawidłowa komunikacja lekarz-pacjent. Rola lekarza w procesie zmiany postawy pacjenta wobec choroby w obliczu konieczności systematycznego leczenia oraz w poprawieniu wzajemnej komunikacji jest kluczowa. Wychodząc naprzeciw tej potrzebie firma Teva - we współpracy z Teatrem IMKA Tomasza Karolaka - przygotowała program edukacyjny „Zdrowy dialog".
Odważna i szokująco szczera, pełna anegdot opowieść o sprawach trudnych, delikatnych i ważnych.
Czyżby w legendach o wampirach było ziarno prawdy? Transfuzje młodszej krwi mogą dać pozytywne efekty dla funkcjonowania starszego mózgu.
Kiepski sen powoduje nie tylko odczuwanie zmęczenia w ciągu dnia, może być też prekursorem cukrzycy.
Uczeni z Carnegie Mellon University i University of North Carolina w Chapel Hill zbadali wpływ skłonności do poczucia winy na zachowanie w miejscu pracy i poza nim.
Kobiety, które czytają negatywne wiadomości, pamiętają je intensywniej niż mężczyźni i doświadczają silniejszych reakcji stresowych w kolejnych testach warunków skrajnych.