Liczba wyników: 5445
Związki znajdujące się w owocach granatu, przekształcone przez mikroorganizmy w jelitach, umożliwiają komórkom mięśniowym ochronę przed jedną z głównych przyczyn starzenia się.
Jedną z najbardziej charakterystycznych cech człowieka jest zdolność do empatii, czyli do postawienia się na miejscu innych. Nowe badanie pracowników University of Virginia sugeruje, że jesteśmy ‘zaprogramowani' do współodczuwania, ponieważ kojarzymy bliskich nam ludzi z samymi sobą.
Ludzie, którzy cierpią na długotrwały stres, mogą być też bardziej podatni na otyłość, wynika z badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Używanie aparatów słuchowych może opóźniać rozwój funkcji poznawczych u osób starszych i poprawiać działanie mózgu.
Badania wykorzystujące dane genetyczne ponad miliona osób sugerują, że zachowanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowszego starzenia się i dłuższego życia.
Rowód to zwykle przykre, a nawet traumatyczne przeżycie. Okazuje się jednak, że w przypadku tych, którzy zdecydowali się na rozstanie w dojrzalszym wieku, doświadczenie to ma łagodniejszy wpływ.
Poziom witaminy D w organizmie, gdy zaczyna się stosowanie diety niskokalorycznej, pozwala przewidzieć sukces w odchudzaniu.
Demencja rozwija się o około 7 lat wcześniej u osób z nieswoistym zapaleniem jelit.
Prowadząc badania na komórkach macierzyste pobranych od osób dorosłych z kliniczną diagnozą depresji, naukowcy z University of Illinois w Chicago odkryli również, że tłuszcz rybny wywoływał odpowiedź przeciwdepresyjną.
Powtarzające się negatywne myślenie ma związek z późniejszym osłabieniem funkcji poznawczych, a także odkładaniem się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami