Liczba wyników: 6216
Jedzenie mięsa, szczególnie przetworzonego i czerwonego, wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Aby poprawić samopoczucie pracowników, firmy wymyślają różne codzienne aktywności, np. ćwiczenie jogi w porze obiadu, czy specjalny czas na spacer i rozmowę. Nowe badania pokazują, że wystarczy 15 minut i odrobina grywalizacji, aby uzyskać istotny efekt.
Witamina D może być metabolizowana inaczej u osób z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Sprawdzono, czy przyjmowanie witaminy D lub suplementów z omega-3 pochodzenia morskiego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca lub udaru.
W krajach o większych nierównościach - ekonomicznych, związanych z zanieczyszczeniem lub chorobami - ludzie cechują się starszym biologicznym wiekiem mózgu, mówią eksperci z University of Surrey.
Eliminacja uszkodzonych składników komórkowych jest niezbędna do utrzymania zdrowia tkanek i organów ciała. Na Uniwersytecie w Bonn odkryto mechanizmy usuwania odpadów komórkowych, pokazując, że aktywuje je trening siłowy aktywuje takie mechanizmy.
Korzyści zdrowotne wynikające z eskpozycji na słońce mogą przeważyć nad ryzykiem dla osób mieszkających na obszarach o ograniczonym nasłonecznieniu.
Intensywne ćwiczenia przed snem od dawna nie są polecane, ale naukowcy z University of Otago odkryli, że krótkie serie lekkiej aktywności mogą prowadzić do lepszego sypiania.
Strawiony olej kokosowy może atakować bakterie powodujące próchnicę zębów. Jest niczym naturalny antybiotyk, który może być produktem do pielęgnacji zębów, mówią eksperci z Uniwersytetu w Warwick.
Nadciśnienie, zwłaszcza wysokie ciśnienie rozkurczowe, ma związek z wyższym prawdopodobieństwem wystąpienia migreny u kobiet.
Szacuje się, że około jedna na cztery osoby dorosłe na świecie ma chorobę wątroby, która jest też czynnikiem ryzyka choroby serca.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami