Liczba wyników: 4284
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Gotowanie to coś więcej niż jedynie przygotowanie posiłku. Jak się okazuje, może poprawić poczucie pewności siebie, sprzyja zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawia zdrowie psychiczne i ogólne.
Zmiany w stylu życia mogą pomóc poprawić zdolności kognitywne starszych osób doświadczających osłabienia funkcji poznawczych, które jest charakterystyczne dla etapu przed rozwojem demencji.
Od dawna wiadomo, że stres zwiększa podatność na problemy zdrowotne, jak również wpływa na zdolność rozwiązywania problemów i kreatywność. Jednak metody zapobiegania powiązanym zagrożeniom i skutkom były mniej klarowne. Teraz wiemy więcej.
Jak się wydaje, prosty choć niełatwy do przestrzegania przepis na długowieczność brzmi: jedz mniej. Badania na różnych zwierzętach pokazały, że ograniczenie kalorii może skutkować dłuższym, zdrowszym życiem. Znaczenie ma tu również pora spożywania posiłków.
Mężczyźni, którzy oddają krew, mogą miećnawet o 30 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób serca.
Aktywność fizyczna podejmowana przez całe życie może chronić przed związaną z wiekiem utratą masy i funkcji mięśni.
Akupresura, tradycyjna technika medycyny chińskiej, może osłabić objawy przewlekłego bólu dolnej części pleców.
Lilie wielkanocne, czyli lilie długokwiatowe to popularna ozdoba doniczkowa na Wielkanoc. Właściciele kotów powinni jednak pamiętać, że kwiaty te stanowią zagrożenie dla zdrowia ich pupili.
Otyłe myszy karmione dietą wysokotłuszczową raz w tygodniu otrzymywały prednizon i okazało się, że dzięki temu poprawiła się ich wytrzymałość wysiłkowa, zwiększyła beztłuszczowa masa ciała i zwierzęta straciły na wadze oraz zyskały na sile. U gryzoni odnotowano też zwiększony metabolizm mięśni.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami