Liczba wyników: 6582
Zmiana w ilości jedzonej dziennie dawki soli może wyjaśniać zaostrzenie egzemy, czyli dolegliwości skórnej przyjmującej formę swędzącej wysypki, zaczerwienia, stanu zapalnego skóry.
Aktywność fizyczna w środowisku naturalnym zapobiega prawie 13 tysiącom przypadków chorób niezakaźnych rocznie w Anglii i pozwala zaoszczędzić na kosztach leczenia o ponad 100 milionów funtów.
Zaburzenie objadania się może trwać nawet kilka lat. Jak wynika z badań McLean Hospital u 61 proc. nowo zdiagnozowanych pacjentów i 45 proc. osób z wcześniejszą diagnozą problem trwał odpowiednio 2,5 i 5 lat od wstępnego rozpoznania.
Lek pierwotnie stosowany u pacjentów chorych na cukrzycę może pomóc osobom z niewydolnością serca i zrewolucjonizować leczenie tej dolegliwości.
Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Oznaczanie żywności i napojów informacją o ilości i rodzaju ćwiczeń niezbędnych do spalenia kalorii danego produktu może być skuteczniejszym sposobem zachęcania ludzi do dokonywania zdrowszych wyborów żywieniowych, mówią eksperci.
Poczucie przynależności do grupy społecznej może mieć znaczący wpływ na nasze wybory żywieniowe,.
Bardzo ciepłe noce znacznie zwiększają ryzyko udaru, ostrzegają eksperci z Helmholtz Munich i Augsburg University Hospital.
Trening mentalny zmniejsza stężenie hormonu stresu, kortyzolu, we włosach - ilość tego związku w organizmie i nasilenia problemów emocjonalnych są ze sobą powiązane.
Odkryto, że ekspozycja skóry na światło ultrafioletowe (UV) może nasilić objawy kliniczne chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń.