Liczba wyników: 4264
W diecie wielu ludzi jest za dużo soli, a to nierzadko prowadzi do nadciśnienia i zagrożenia chorobami sercowo-naczyniowymi. Jak się jednak okazuje, nadmierne dawki soli mogą też odpowiadać za inny czynnik tych dolegliwości - otyłość.
Im więcej produktów boagtych w tłuszcze trans jesz, tym wyższe dotyczy cię ryzyko rozwoju demencji.
Pełna soli dieta może mieć wpływ na osłabienie funkcji poznawczych, skutkując nadmiernym poziomem białka tau w mózgu,
W nowym badaniu sprawdzono, jaki wpływ ma na stan zdrowia niemożność pogodzenia obowiązków zawodowych i domowych. Okazuje się, że skutkuje to stresem, a później zagrożeniem dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Każdy chyba już wie, że regularny wysłek fizyczny jest niezbędny dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Niektóre grupy jednak zyskują wyjątkowe korzyści z ćwiczeń - do nich należą m. in. starsze osoby z dolegliwościami sercowymi.
Filozofowie pytali: „jestem ciałem, czy mam ciało?", współczesna medycyna zaś gromadzi coraz więcej dowodów na to, że człowiek jest jednostką psychifizyczną i obie te sfery, tj. ciało i dusza (emocje) wzajemnie na siebie oddziałują. Uczeni odkryli, że kobiety unikające rozmów o ich potrzebach i uczuciach, w tętnicach szyjnych częściej miały większą ilość płytki miażdżycowej.
Zidentyfikowano pewne mechanizmy leżące u podstaw nadciśnienia i nowotworu piersi. Choroby te mogą być powiązane.
Tegoroczna nagroda Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii przypadła trzem naukowcom, którzy odkryli, w jaki sposób komórki wyczuwają poziom dostępności tlenu i dostosowują się do niego. Może to pomóc w opracowaniu nowych metod leczenia różnych chorób, w tym anemii i raka.
Chyba wszyscy już wiedzą, że dosładzane napoje nam nie służą - zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy i innych problemów zdrowotnych. Okazuje się jednak, że także naturalnie słodkie napoje mogą sprzyjać wspomnianej chorobie.
Dieta oparta na produktach roślinnych zyskała populaność, bo coraz więcej jest dowodów na to, że pomga zdrowiej żyć i uchronić się przed wieloma doleliwościami. Teraz nowe analizy pokazują, dlaczego taki sposób odżywiania się może być polecany osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami