Liczba wyników: 2701
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Farby do włosów stały się bardzo popularne - czy to ze względu na chęć zmiany wyglądu, czy też ukrycie siwizny. Jednak niektóre metody koloryzacji obejmują barwniki, które mogą być szkodliwe dla ludzi i środowiska. Teraz uczeni proponują alternatywę - opracowali naturalną, nietoksyczną farbę do włosów pozyskiwaną ze skórek czarnej porzeczki, która jest tak trwała jak konwencjonalne produkty i zdolna do utrzymania barwy włosów, pomimo wielokrotnego mycia głowy.
Agrest to dość popularny owoc, od dawna stosowany głównie do ciast, dżemów lub innych deserów czy kompotów. Ma niewiele kalorii i dostarcza wielu składników odżywczych, a warto po niego sięgać, bo pomagać zadbać o serce i wykazuje efekty przeciwstarzeniowe.
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).
Każdy co jakiś czas zmaga się z czkawką. W większości przypadków to całkowicie nieszkodliwy odruch, jeśli jednak trwa dłużej niż 48 godzin, może potencjalnie sygnalizować poważne komplikacje zdrowotne.
Picie dużej ilości zarówno zielonej herbaty, jak i kawy wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny wśród osób z cukrzycą typu 2.
Po wielu zimnych miesiącach wreszcie nastały ciepłe, pogodne dni i - jak się okazuje - warto z tego korzystać. Słoneczne kąpiele, chociaż mogą do pewnego stopnia zagrażać zdrowiu, są dobrze przyjmowane przez organizm i mogą nawet sprzyjać długowieczności u kobiet.
Korzystanie z aplikacji do ćwiczenia mózgu pomaga ludziom jeść mniej śmieciowego jedzenia i schudnąć.
Specjalnie wyszkolone psy mogą wykrywać COVID-19 z dokładnością 96 proc.
Choć w ostatnich latach zwiększyła się świadomość na temat celiakii i dostęp do żywności bezglutenowej jest lepszy, pacjenci z tą chorobą ciągle mają wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci, mówią medycy z Karolinska Institutet w Szwecji i Columbia University w USA.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami